La renovació del CTRM, ubicat a Gavà i Viladecans, començarà aquest mes de juliol i acabarà a finals d’any. El projecte es va presentar ahir en un acte amb l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez i els representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i TERSA Joan Puigdollers i Assumpta Escarp. TERSA és l’empresa pública que finança els 8 milions d’euros que costen les obres

D’una banda, la línia que tracta els residus voluminosos, com ara fusta, restes de poda o matalassos, passarà d’estar a l’aire lliure a estar coberta i serà una de les més modernes d’Europa. De l’altra, es modernitzarà tota la maquinària de la línia de tractament d’envasos, que ara ocupa dues naus.

Tot el procés serà automatitzat, de manera que les màquines treballaran i els operaris vetllaran per la qualitat del resultat. Les noves màquines necessitaran la meitat d’espai.

La col·laboració entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els municipis que acullen les instal·lacions de tractament de residus ha estat fonamental per tirar endavant aquest projecte de millora.

La planta està operada per TERSA, empresa pública participada per l’Ajuntament de Barcelona (58%) i l’AMB (42%), i va entrar en funcionament l’any 1992, encarregant-se de processar els residus de la fracció envasos procedents de la recollida selectiva, separant els diferents materials (PET, PEAD color, PEAD natural, plàstic mixt, ferro, alumini, etc.) per enviar-los posteriorment a les pertinents instal•lacions de reciclatge i donar-los una nova vida.

El CTRM també compta amb una altra línia que processa els residus voluminosos de la zona del Baix Llobregat, tant els que provenen de la recollida com de les deixalleries.

La planta té capacitat per tractar 24.000 tones/any d’envasos i 50.000 tones/any de residus voluminosos.

El projecte d’optimització

Actualment, la línia de tractament d’envasos ocupa dues naus. La optimització de la planta renovarà completament la maquinària, permetent un procés totalment automatitzat que ocuparà només la meitat de l’espai. A la nau que quedarà lliure s’hi instal·larà la nova línia per al tractament de residus voluminosos, que fins ara estava situada a l’aire lliure. Aquesta nova línia passarà a ser una de les més modernes d’Europa, comptant amb diferents equips segons la mida i material del residu.

Està previst que les obres de millora comencin aquest mes de juliol, i que finalitzin en acabar el 2014. L’objectiu d’aquesta remodelació és crear una instal·lació més eficient, amb un menor impacte ambiental i que garanteixi totes les mesures de seguretat marcades per la normativa de prevenció de riscos laborals.

El cost total del projecte serà de 8 milions d’euros, finançats amb recursos propis de TERSA. El cost de la planta d’envasos s’anirà recuperant a través d’ECOEMBES.

Assumpta Escarp, Vicepresidenta de Medi Ambient de l’AMB, va ressaltar la importància de transformar els residus en recursos donant-los una nova vida, i en el gran valor d’aquest tipus d’equipaments en un territori tan densament poblat com l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here