El decret preveu que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) cedeixi un percentatge del cànon de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Mentre CiU destaca que aquest acord  permetrà eixugar gran part de l’endeutament de l’ACA i fer front a noves inversions, els partits que s’hi han oposat alerten que les modificacions repercutiran en les butxaques de les famílies i que restaran ingressos a l’ACA. El diputat d’ICV-EUiA Salvador Milà, asegura que “aquest decret és una operació financera per cobrir els ingressos previstos en els pressupostos de CiU i ERC”

El Parlament va donar llum verda aquest dijous al decret que modifica la llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que preveu un conveni entre aquesta entitat metropolitana i l’ACA per crear un nou model de sanejament d’aigües residuals. Amb aquesta operació el Govern preveu una aportació de 800 MEUR i l’aspecte mes polèmic és la cessió d’un percentatge del cànon de l’aigua a l’AMB.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va defensar que el nou model permetrà reduir el deute de l’ACA i iniciar inversions necessàries.

Per la seva banda, Ferran Falcó, diputat del grup de CiU al Parlament, va defensar a convalidació del Decret llei de modificació de la Llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un acord entre dues administracions que “posarà en valor un sistema que hem construït entre tots i permetrà mantenir-lo amb qualitat”.

“És una operació win-win”, va assegurar Falcó, “perquè la Generalitat obtindrà un ingrés extraordinari que permetrà reduir el dèficit, no haver de fer noves retallades i permetrà a l’ACA reestructurar el seu pla de contingència i poder fer front a noves inversions quatre anys abans del previst; mentre que l’AMB podrà exercir les seves competències de forma autònoma, tindrà un marc de funcionament estable, uns ingressos recurrents i no haurà de dependre de les atribucions de fons que se li assignen anualment”.

CiU i ERC hi van votar a favor, mentre que PSC es va abstenir i la resta de partits (PP, ICV-EUiA, C’S i Cup) hi van votar en contra.

El diputat d’ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Salvador Milà, va mostrar la oposició “radical” del seu grup parlamentari a l’aprovació del decret llei impulsat pel Govern de la Generalitat per la modificació de la Llei de l’Àrea Metropolitana. “És una operació d’enginyeria financera. Obtenir un crèdit, per un import indeterminat – es parla de 800 milions d’euros – d’inversions internacional per cobrir una part dels objectius d’ingressos no fiscals que el pacte dels pressupostos entre CiU i ERC es van marcar”, va dir Milà.

El diputat de la coalició va devertir que aquest crèdit més els seus interessos i la retribució corresponent a AGBAR com a intermediari de l’operació per a què siguin pagats durant 30 anys “repercutiran en els centenars de milers de famílies i empreses dels municipis inclosos en l’àmbit de l’AMB – més de 3.300.000 d’habitants, entre els que s’hi troben més ded 500.000 del Baix Llobregat – amb càrrec a una bona part dels rendiments del cànon de l’aigua que teòricament cedirien a l’Àrea per gestionar el sistema de sanejament”.

Al mateix temps, Milà també va afegir un tercer argument per explicar el vot contrari d’ICV-EUiA i és que consisteix en la continuació del “procés per desmantellar i privatitzar els principals elements del sistema públic de gestió del cicle de l’AIGUA a Catalunya, desmembrant i reduint els recursos de l’ACA, com ja es va iniciar amb la privatització d’ATLL”

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here