Fruit del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i  per tal de millorar el seu funcionament, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha procedit a fer tancaments en el perímetre de l’àrea de lleure de la Salut i en els equipaments

Durant el mes de juliol, s’ha conclòs una nova actuació de contenció del recinte d’aquesta populosa àrea de lleure del Baix Llobregat. Concretament, s’ha tancat el perímetre que dóna a la riera, evitant que es malmeti l’espai i afavorint el desenvolupament de la vegetació i reduint l’erosió.

D’altra banda, també s’ha delimitat un únic espai d’entrada en el mur frontal que delimita l’àrea (esplanada, taules, barbacoes, piques, etc…) amb la pista. El mur, que va paral·lel a la pista d’accés (que també funciona com àrea d’estacionament), disposava de múltiples accessos (obertures en el mur), que han estat clausurats reconstruint el propi mur. D’aquest manera, ara l’accés es realitza per un única zona on s’emplaçarà la senyalització que explica la normativa i les condicions d’ús d’aquest àmbit de lleure. Amb aquestes mesures, el Consorci espera millorar el funcionament d’aquest espai i aconseguir un comportament més proactiu i cívic d’un sector d’usuaris.

Tot això s’ha pogut dur a terme mercès a la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, derivada del conveni establert. Durant el mes de març el Consorci ja havia fet accions de millora aïllant, mitjançant tanques, el conjunt bar – quiosc – terrassa – lavabos i l’estació depuradora.

Una de les característiques diferencials de Collserola respecte a altres espais protegits és la quantitat i intensitat de vandalisme i comportaments incívics. Possiblement la raó es troba en la seva situació geogràfica, ja que Collserola té molta més gent al seu voltant i per tant el percentatge d’incivisme que li pertoca numèricament representa una xifra en valors absoluts força més alta que a la resta.

Les àrees de lleure són serveis públics i al mateix temps àmbits de convivència especialment sensibles. La delimitació d’un recinte públic, amb punts d’entrada i sortida, afavoreix, en horari diürn, el fet de complir les regles de comportament establertes. En horari nocturn, aquestes àrees de lleure, i especialment si disposen de barbacoes, són punts molt delicats. L’ús per part de grups sense cap mena de respecte dóna com a resultat que l’endemà apareguin destrosses d’objectes, focs fora de lloc com per exemple damunt les taules de fusta, deixalles pertot, incendis intencionats dels equipaments, etc.

Atesa la impossibilitat de neutralitzar el vandalisme amb la vigilància policial a algunes àrees de lleure del Parc s’ha procedit a aïllar totalment la zona, en horari nocturn. Així, fa anys es va tancar tota l’àrea de lleure de Can Coll, a Cerdanyola del Vallès. Després de tancar totalment el recinte de la masia i l’ermita de la Salut, ara recentment, s’ha  dut a terme el tancament perimetral d’aquesta àrea de lleure del municipi de Sant Feliu de Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here