Aquest mes d’agost donem continuitat a la nostra subsecció dedicada als viatges, amb l’esperit de nodrir-la sempre en períodes vacacionals. Propostes de viatge a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. La nostra proposta d’avui és Basilea

Informació bàsica

País

Suïssa.

Superfície

22,75 km2.

Població

Més de 190.000 habitants.

Curiositat

La universitat de Basilea gaudeix de gran prestigi i és la més antiga de Suïssa. Fundada el 1460 pel papa Pius II, d’entre els il·lustres professors, cal destacar Erasmus de Rotterdam i Friedrich Nietzsche.

Comunicacions

Basilea té dos ports fluvials. El riu és un vial de comunicació important. Es calcula que al voltant del 15% de les exportacions suïsses es fan a través del riu Rin.

Clima

El clima a Basilea és caracteritza per no ser molt extrem.

Els estius són calorosos i els hiverns freds, però les temperatures no solen baixar dels 0 graus durant els mesos més freds ni pujar dels 35 en els més calorosos.

Idiomes

L’alemany és l’idioma més utilitzat a Basilea.

Moneda

Franc suís

Cuina

La gastronomia de Basilea és un clar reflex de la seva situació geogràfica i està clarament influenciada pel mateix país, Suïsa, i pels que l’envolten: Alemanya i França.

Descobrir

Coneguda com la ciutat de les tres fronteres, la regió de Basilea s’estén més enllà de les fronteres suïsses i comprèn la regió alemanya de Baden i la francesa d’Alsàcia.
Basilea es el centre d’importants indústries farmacèutiques, com Novartis i Hoffman-La Roche.
La ciutat s’estructura al voltant del riu Rin, que divideix la ciutat en dues parts: a Gran Basilea (Grossbasel), a la riba esquerra, i la Petita (Kleinbasel), a la dreta.

És al Grossbasel on trobarem la majoria d’edificis i monuments importants.
Un dels centres neuràlgics de Basilea és la Marktplatz, on es feia antigament el mercat medieval del blat i actualment acull un mercat de productes orgànics locals, de dilluns a dissabte. L’Ajuntament, d’estil gòtic tardaner, destaca en aquest espai, pel seu singular color vermell.

També a la Marktplatz trobem el Stadthaous, un elegant palau d’estil de Lluís XVI i un altre edifici vermell de línies renaixentistes conegut com a Zunft der Weinleuten.
Des de la Marktplatz s’accedeix a un dels carrerons més típics i concorreguts, la Freie Strasse. En aquest vial s’ubica l el Hauptpost, l’oficina principal de correus, un edifici de línies gòtiques que durant el passat va tenir diversos usos, d’entre els quals el de magatzem del gra de blat.

L’entrada a la Freie Strasse la marca el Geltenzunft, un bonic edifici vermell de línies renaixentistes.
Un altre dels nuclis animats de Basilea és la Bargusserplatz, amb múltiples bars i cafès i a on els dimarts s’instal·la un mercat de productes típics. També en aquest espai es poden visitar dos interessants museus el Musik Museum i l’Històric, instal·lat a l’interior de l’església Barfüsserkirche. També podem admirar l’edifici que acull el Casino.

Un dels edificis més imponents de la ciutat és la catedral. D’estil romànic, és considerada una de les obres religioses més importants de l’alt Rin.
Creuant precisament el Rin s’arriba a la zona Kleinbasel, a on es recomana fer un paseig per Oberer Rheinweg i contemplar les fabuloses vistes de Grossbasel.

Per Tot Granollers / AMIC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here