[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]U[/dropcap]s heu preguntat alguna vegada si el vostre fill ha d’anar carregat amb una motxilla tan pesada? Les motxilles escolars arriben a triplicar el pes recomanat pels especialistes.

Pareu-vos un moment davant de la pila de llibres, llibretes, carpetes, material escolar i, no us deixeu l’ordinador portàtil; això si no coincideix amb educació física. Agafeu la bàscula i peseu la motxilla dels vostres fills. El pes de les motxilles dels escolars d’entre 10 i 15 anys és d’uns set quilos i mig, un pes exagerat que han de dur diàriament.

Metges i fisioterapeutes insisteixen que els nois i noies no haurien de carregar a la motxilla un pes que sobrepassi el 10% del seu propi pes. Vaig a la bàscula, la motxilla del meu fill de 12 anys pesa avui 8,1 quilos. El Miquel pesa 39,8 quilos, és a dir, que portarà a l’esquena el doble del que es recomana. Agafo la del meu fill de 16 anys, l’Adrià pesa 62,7 quilos i la motxilla avui pesa 10,6 quilos, quan segons els experts com a màxim n’hauria de portar sis i mig.

El Sistema Educatiu no aconsegueix posar fre a un problema que segons les dades de l’Organització Mèdica Col·legial [g1] i de la Fundació Kovacs, [g2] a l’Estat espanyol s’estima que un 51% dels nens i un 69% de les nenes d’entre 13 i 15 anys han patit alguna vegada mal d’esquena. A més s’ha comprovat que tenir dolor a la infantesa afavoreix a què es desenvolupin patologies d’esquena i augmenta el perill de patir-lo de forma crònica al ser adults. Els experts insisteixen que cal buscar solucions per alleugerir el pes de les motxilles.

Una bona mesura és dotar als centres de taquilles o armaris perquè els estudiants puguin deixar els llibres que no faran servir a casa, però no tots els centres estan dotats per donar servei a tots els alumnes. Molt sovint l’excés de deures fa inútil l’ús de taquilles perquè els estudiants s’han d’emportar gairebé la totalitat dels llibres diàriament.

Si els llibres de text són la causa principal del sobrepès de les motxilles, una solució passa per obligar a les editorials a editar els llibres per volums, separant els temaris de cada matèria per facilitar l’ús i disminuir el pes que els alumnes s’emporten a casa, perquè no hi ha necessitat de transportar cada dia tota la matèria que es dóna al llarg del curs. La mesura topa amb les editorials però amb una voluntat decidida des de la Conselleria d’Educació i des dels centres educatius es podria tirar endavant. Cal conscienciar als mestres perquè alhora de triar els llibres a més de buscar la qualitat i el cost, tinguin en compte un format que ajudi als nois i noies a transportar-los.

Portàtil i llibres digitals

El curs 2010-11 va començar, per molts alumnes de primer d’ESO, amb la novetat dels portàtils i els llibres digitals. La mesura anava dirigida a potenciar l’ús de les TIC als instituts.

Portàtil i llibres digitals havien de substituir els llibres de text en paper i ajudar a disminuir el pes de les motxilles, passant dels 7 quilos i mig de mitjana a tan sols uns 2 quilos. La realitat és que han sumat en lloc de restat. Els alumnes han passat, en tan sols 4 anys, d’anar amb llibres i llibretes en paper a només portar el portàtil; per tornar, en l’actualitat, a anar amb els mateixos llibres de text i llibretes, i a més a més portar el portàtil. Un mal son pels estudiants que són els que ho carregen a l’esquena i un altre element de risc.

Educació 3.0

Jo em pregunto: Si les aules estan dotades de projectors i llibres digitals, no hauria de fer falta portar el portàtil ni els llibres de text a l’escola? Els alumnes podrien seguir les classes amb el projector i els llibres digitals, mentre a casa tindrien tots els llibres en paper per fer els exercicis i poder estudiar. Fàcil! La millor solució per reduir el sobrepès de les motxilles passa per no transportar els llibres a munt i avall.

Regulació per llei

Els governs d’Itàlia, França o Argentina, ja han debatut mesures per regular el pes que els nois i noies han de transportar. I és que mentre la UE prohibeix que els treballadors carregin més de 25 quilos de pes, els alumnes estan desemparats i obligats a portar més del doble del pes recomanat.

 

Jaume Solé, Comunicador Social (http://jaumesolediaz.blogspot.com.es/)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here