L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va anunciar ahir que anticipava un dia l’inici de les mobilitzacions a favor del Sí a la independencia, després que el Tribunal Constitucional suspengués ahir de manera cautelar la Llei de consultes. La campanya consistirà en una mobilització a les places dels ajuntaments a partir de les set del vespre. L’acte central serà a la Plaça Sant Jaume de Barcelona i comptarà amb la presidenta de l’entitat, Carme Forcadell, i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals

L’ANC i  Òmnium Cultural, amb el suport dels partits catalans favorables a la consulta, han convocat a la ciutadania aquest dimarts a les 19.00 hores davant dels ajuntaments de toda Catalunya, per a protestar contra l’admissió a tràmit dels recursos de l’estat contra la consulta, aprovada per unanimitat per part del TC.

Aquest fet doncs, implica la suspensió cautelar de la Llei de consultes i del decret de convocatòria del 9N, per un període de cinc mesos.

La suspensió es va decidir en un ple extraordinari d’una hora i deu minuts, poc després que l’advocat de l’Estat registrés les dues peticions, una celeritat inusual que coincidia amb la reunió expres també del Consell d’Estat aquest diumenge i del consell de ministres de dilluns. Un cop admesos els recursos i suspesos els textos impugnats, al Tribunal li toca ara debatre el fons dels recursos en les pròximes setmanes.

Els magistrats, van justificar la celeritat amb què van actuar i apuntaven ahir que va ser fruit del fet que el TC “és conscient de la transcendència constitucional i política de les qüestions plantejades, per a la societat espanyola en el seu conjunt i, en particular, per a la catalana”.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest dimarts l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional del recurs d’inconstitucionalitat presentant per govern espanyol contra la Llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta del 9N, de manera que, tal com establien ahir al vespre les providències de l’alt tribunal, també queden suspeses “les restants actuacions” en relació a la preparació de la consulta.

Així, en teoria, la Generalitat no podrà emetre més anuncis institucionals sobre la celebració de la consulta. La suspensió, en vigor a partir de la publicació del BOE, també afecta els “actes o resolucions que s’hagin pogut dictar en aplicació” de la Llei de consultes, fet que implica que la prohibició afecta també les altres administracions, entitats, mitjans de comunicació, ciutadania…

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here