Amazon ha suspès la construcció d’un segon centre logístic a Espanya. Al març es va filtrar la seva intenció de desenvolupar-lo al Prat de Llobregat, però el gegant nord-americà ha decidit retallar les seves inversions a Europa, per la qual cosa el projecte queda ajornat

El passat mes de març va sortir a la llum la intenció d’Amazon de crear un segon centre logístic a Espanya després del que va inaugurar a Sant Fernando d’Henares (Madrid), la tardor de 2011. La filtració, que va provenir de la secretaria d’Estat de Comerç, no va agradar gens a la firma americana, líder mundial del comerç electrònic, que en tot cas va declinar comentar la informació.

Aleshores, el conseller d’Economia de Catalunya, Felipe Puig, va acusar al Govern de posar en perill la inversió, fet que dies després el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va rebutjar frontalment. El seu paper, com va explicar aquest estiu al Congrés dels Diputats, va ser contactar amb Aena “per analitzar la seva disponibilitat d’oferta de terrenys en un determinat lloc de la província de Barcelona” per a la instal·lació del seu segon centre logístic a Espanya. Una vegada realitzada la gestió, “la decisió queda absolutament en mans de l’empresa”, va assegurar.

Més de sis mesos després de revelar-se les seves intencions, Amazon no ha fet nous passos endavant. Els plans inicials eren que la construcció del centre que, segons aquelles informacions, s’assentaria al Polígon Mes Blau II del Prat de Llobregat, començaria aquesta tardor per iniciar les seves operacions en l’últim trimestre de 2015 i estar així a ple rendiment durant la campanya de Nadal, quan es produeixen els majors pics de demanda.

No obstant això, el full de ruta ha canviat, segons assenyalen fonts del sector. El centre logístic ja no es construirà aquest any. L’objectiu marcat ara és començar les obres després de l’estiu del proper curs per estar en funcionament el Nadal de 2016-2017, un any després, per tant, del previst inicialment.
Amb tot, els plans de la companyia han anat modificant-se constantment en els últims mesos i, fins avui, el projecte no ha estat encara aprovat. Tampoc està confirmat que es construirà al Prat de Llobregat, ja que hi ha hagut altres autonomies, especialment Aragó, que han mostrat interés en acollir-lo. Les fonts consultades, no obstant això, donen per segur que si tot segueix l’ordre establert, quan es desenvolupi, serà a la població baixllobregatina.

Des d’Amazon tampoc fan comentaris ara sobre el que consideren “rumors” entorn d’un projecte que segons les informacions aparegudes al març implicaria inversions de diverses desenes de milions d’euros i la contractació de prop de 3.000 empleats. Fonts governamentals, per la seva banda, asseguren que “fins a on sabem” la signatura nord-americana “segueix interessada” a construir un nou centre a Espanya, encara que reconeixen que esperaven que el procés estigués “més avançat a hores d’ara”.

El principal motiu per a l’ajornament del projecte és, d’acord amb les fonts consultades, l’ordre de Seattle, on Amazon situa la seva central, de retallar les inversions a Europa al voltant d’una quarta part l’any 2015. D’aquesta manera, la companyia nord-americana centraria els seus esforços en d’altres mercats dins del Vell Continent, atès que, segons les seves estimacions, l’àrea Mediterrani està suficientment cobert, de moment, amb el centre de Sant Fernando d’Henares i el de Montélimar, al sud de França.

La intenció d’Amazon d’implementar un segon centre logístic a Espanya obeeix al creixement de la demanda que la companyia ha experimentat en els últims anys a Espanya i a Europa. Com a referència, Amazon Espanya va distribuir 83.000 productes des del seu centre logístic de Sant Fernando d’Henares, que ja ha estat ampliat, en el dia de major activitat de la passada campanya del Nadal de 2013, la qual cosa va suposar gairebé duplicar els 43.000 serveis d’un any abans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here