Unió de Pagesos ha reinvindicat el seu compromís amb Catalunya i ha fet pública la Declaració de Martorell en què defensa el dret a decidir i el reconeixement de Catalunya i les noves mesures en el sector agrari, la política agrària i l’administració agrària en el marc d’un nou estat. El sindicat agrari va tancar, ahir al migdia, l’onzena assemblea -celebrada enguany a Martorell- en un acte a Ca n’Oliveras amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve

L’onzena assemblea d’Unió de Pagesos ha coincidit amb la commemoració del 40è aniversari del sindicat. De Gispert es va adreçar als delegats d’Unió de Pagesos assegurant que “aquesta celebració i el procés polític que viu el nostre país omplen de significat el lema que heu triat, 40 anys de lluita per la terra. Cal que en aquesta cruïlla històrica fer-nos sentir per tal que el projecte col·lectiu que bastim reconegui el paper estratègic que teniu com a productors d’aliments i vertebradors del territori. Mai es destacarà prou la vinculació de la pagesia amb el país i no es pot negligir el pes del sector agroalimentari a Catalunya, des del punt de vista de l’activitat econòmica i de la creació de riquesa”.

Josep Antoni Boldú va llegar l’acta fundacional d’Unió de Pagesos que es va signar l’octubre de 1974.

Compromesos amb el país

Un dels eixos centrals de l’onzena assemblea d’Unió de Pagesos ha estat la ponència “El sector, la política i l’Administració agrària en un nou estat” que va debatre el paper del sector agrari en la construcció d’un nou estat, així com el posicionament del sindicat agrari respecte a les condicions de la vida i treball de la pagesia.

El coordinador general d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va explicar que “com va dir Mandela, el valent no és qui no té por sinó aquell que aconsegueix conquerir-la. La llibertat es guanya intent rere intent, empenyent per eixamplar el nostre espai de sobirania nacional en aquest procés. Nosaltres ens mobilitzarem, participarem i votarem el proper 9 de novembre i tants dies com calgui sortirem al carrer pacíficament. Portem 40 anys de lluita per la terra i ara no ens ve d’unes setmanes”. Caball ha afegit que “donem contingut a aquest nou país lliure i just. Volem la plena sobirania de Catalunya que s’ha d’exercir des de la societat i des del territori, de baix cap a dalt. Aquesta és la regeneració en clau catalana”.

Lluís Parés, en representació dels delegats d’Unió de Pagesos, va llegir la Declaració de Martorell, el manifest que aglutina les conclusions del debat que el sindicat ha fet aquest cap de setmana durant l’onzena assemblea. Parés va assegurar que “la Unió de Pagesos sempre ha estat compromesa amb la lluita per a l’obtenció de les llibertats democràtiques de Catalunya i fem una crida a la participació massiva de tots els ciutadans de Catalunya el proper 9 de novembre”.

El manifest també destaca que “volem un nou estat que garanteixi la continuïtat a la Unió Europea, que tingui en compte que la terra és un valor productiu, ambiental i per a la societat i és un signe d’identitat en moltes comarques. I demanem aturar aquelles polítiques que afavoreixin aquells sectors de la societat que consideren el sòl com un bé especulatiu i no productiu”, va concloure Parés.

El paper històric de Martorell amb la pagesia

L’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, com a representant de la població amfitriona de l’onzena assemblea d’Unió de Pagesos, va donarla benviguda als assistents. Esteve va dir que “històricament Martorell ha estat un poble molt destacat per a la pagesia sent bressol de la fundació de la Unió de rabassaires i o del Sindicat vitivinícola. Però som, sobretot, un poble amb ganes de projectar-nos cap al futur, carregat de reptes pela quala es mobilitza tot el país i en s’estar en la primera línia de l’empenta del món local”.

Citant a Vicenç Vives, Esteve va dir que “Catalunya és un poble de pagesos, com va dir Vives, subratllant la potència arreladora del sentit social de la terra que sempre ha caracteritzat la pagesia catalana. Representa un valor que perviu en la societat contemporània i que transmet la Unió de Pagesos”.

A Martorell, l’any 1907 es van redactar els estatuts de la fundació de la Unió de Rabassaires i un martorellenc, Jaume Matrat Porta, va ser-ne president com també ho va ser Francesc Riera i Claramunt, posteriorment.

A l’acte també  hi van assistir el coordinador estatal d’Unió d’Unions, José Manuel de las Heras, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra, Xavier Coma, el president d’UGAMA de la Comunitat de Madrid, Alfredo Berrocal, el president de la Plataforma Agraria Libre de Canarias, Amable del Corral, el president de la Asociación Independiente de Ganaderos y Agricultores de Santander, Mariano López, la secretària general de la Unión de Agricultores y Ganaderos d’Extremadura, Florentina Mirón, el coordinador de la Unión de Campesinos de Castilla-León, Jesús Manuel González, el secretari general de la Unió de Pagesos de Mallorca, Gabriel Torrens, i el secretari general de La Unió del País Valencià, Ramon Mampel.

L’acte ca acabar entonant el cant dels Segadors. Els assistents en aquesta XI assemblea d’Unió de Pagesos van visitar també durant el matí de diumenge, el casc antic de Martorell.

 

Font: Ajuntament de Martorell

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here