L’executiu de Rajoy ha reclamat un informe urgent al Consell d’Estat perquè el Consell de Ministres del divendres pugui autoritzar la impugnació. ERC, ICV-EUiA i la CUP ja han reaccionat a l’anunci, donant el seu total suport a la celebració del 9N, tal i com estava previst

El Govern central va iniciar ahir els tràmits per impugnar la consulta alternativa del proper 9 de novembre convocada per la Generalitat, segonsva informar Moncloa en un comunicat.

El cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, va reclamar dilluns al Consell d’Estat l’informe preceptiu previ a la impugnació davant el Tribunal Constitucional del conjunt d’actuacions que ha engegat la Generalitat per a la celebració d’una consulta sota la denominació de “procés de participació ciutadana”.

El president del Govern va sol·licitar que aquest dictamen de l’òrgan consultiu sigui emès amb caràcter d’urgència perquè es pugui autoritzar, si escau, l’acord d’impugnació en el proper Consell de Ministres.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va explicar que l’Advocacia General de l’Estat està estudiant actuacions de la Generalitat com les instruccions que s’emeten als centres escolars i als funcionaris, per veure si tenen “força probatòria suficient” per incorporar-los a un expedient d’impugnació.

En aquesta línia, el ministre va destacar que “pot haver-hi un cert frau de llei”, en el sentit que “es pretén aconseguir un resultat prohibit mitjançant un camí alternatiu”.

També va afegir que la consulta que es prepara per al 9N a Catalunya no podria fer-la “cap Govern públic perquè no hi ha un marc legal”.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ja va qualificar diumenge d'”acte mesquí” que el president de la Generalitat, Artur Mas, utilitzi als funcionaris públics i no s’atreveixi a donar instruccions per escrit i va garantir que el seu Executiu compliria la llei.

ERC, ICV-EUiA i la CUP criden a treure urnes el 9N

Les formacions ERC, ICV-EUiA i la CUP han fet una crida avui dimarts, a treure les urnes al carrer i realitzar una gran mobilització el 9 de novembre, després que el Govern central avancés ahir la posible impugnació.

En declaracions a Rac1, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha encoratjat a la població catalana “a sortir de casa el 9N i fer una demostració de força”, i ha criticat que les impugnacions de l’Executiu central obeeixen a raonaments polítics, i no jurídics.

“Si el que estan fent és usar les impugnacions perquè ens afeblim i acomplexem, d’aquí ha de sortir la reacció contrària, són a punt d’impugnar-nos el pensament”, ha recalcat Rovira, que ha dit no haver tingut cap informació de la Generalitat sobre l’assumpte.

Des d’ICV-EUiA, la portaveu de la formació en el Parlament, Dolors Camats, ha insitit a la mateixa emissora en què “la persecució que està fent el Govern espanyol té l’excusa jurídica i sobretot té la intencionalitat política”.

Al seu judici, el 9N ha de seguir sent una gran mobilització com estava previst, ha apuntat la necessitat d’esperar a saber l’abast de la impugnació plantejada per seguir endavant i ha acusat al PP d’utilitzar a Catalunya com a “cortina de fum de les seves vergonyes” amb l’anunci d’una impugnació el mateix dia en què transcendeix la detenció de 52 persones en l’operació Púnica.

“Fa falta recolzar que el dia 9 de novembre sigui una mobilització tan o més espectacular que les últimes viscudes a Catalunya, i ara denunciant que no ens la han deixat fer de forma legal i democràtica”, ha criticat Camats.

Des de la CUP, el diputat Quim Arrufat ha apostat per treure les urnes i “desobeir la prohibició de l’Estat”, perquè les seves imposicions són totalment previsibles, ha dittambé  en declaracions a Rac1.

De convocar-se una reunió del president de la Generalitat, Artur Mas, sobre el 9N, ha dit que la seva formació hi anirà per conèixer els seus plantejaments.

El Govern central no té cap acte administratiu per impugnar el procés participatiu, ha observat Arrufat, que ha encoratjat al líder del Govern a mantenir-se “ferm” per seguir endavant.

 

Font: Europa Press i Rac1

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here