El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el diputat de la Diputació Ramon Castellano van presentar dijous, a Sant Feliu de Llobregat, el Catàleg de serveis 2015 i les inversions que, en clau de cooperació local, s’han realitzat al territori. També hi va assistir el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà

Pel que fa als governs locals del Baix Llobregat, tal com va explicar el diputat Ramon Castellano «aquests han rebut més de 150 MEUR», en inversions al territori pactades a través dels diferents instruments de concertació del pla “Xarxa de governs locals 2012-2015” i altres instruments de suport. Per la seva banda, Salvador Esteve va recordar que «la Diputació ha obert línies concretes d’ajudes per als consells comarcals, especialment en temes de liquiditat».

Finalment, Josep Perpinyà va voler agrair la tasca i el suport de la Diputació als municipis del Baix Llobregat, i en concret al Consell Comarcal.

Inversions al territori

D’aquesta manera, aquest suport s’ha materialitzat en una inversió per part de la Diputació de 150,13 MEUR, 96,88 a través del Pla de Xarxa de Governs Locals i 53,25 MEUR en altres instruments de suport. El Pla de Xarxa de Governs Locals compta amb diferents instruments de concertació com el Catàleg de Serveis (21,66 MEUR), les Meses de Concertació (30,29 MEUR) i altres programes complementaris com el foment de l’ocupació local (11,3 MEUR), el suport a les inversions sostenibles i a la prestació de serveis (9,38 MEUR) o a la solvència financera local (7,78 MEUR).

Pel que fa a altres instruments de suport, el Baix Llobregat ha rebut 53,25 MEUR amb programes com el de Crèdit local (3,61MEUR), el de Caixa de Crèdit local (2,4 MEUR), el Pla extraordinari d’assistència financera local (44,42 MEUR) o el suport al transport escolar no obligatori (2,82 MEUR) que financen els consells comarcals.

Un catàleg de serveis centrat en les persones i el desenvolupament econòmic

Així, la Diputació de Barcelona presenta el nou Catàleg de serveis 2015, amb un pressupost de 54,5 MEUR, un 80% del qual està destinat a programes locals d’atenció a les persones i de desenvolupament econòmic i foment de l’ocupació. Són 214 recursos que es posen a disposició dels ajuntaments i ens locals de la demarcació perquè puguin oferir uns serveis de qualitat als ciutadans.

Concretament, el Catàleg conté enguany 214 recursos distribuïts en els següents àmbits: atenció a les persones (amb una oferta de 62 recursos; 29% de l’oferta); desenvolupament econòmic local (51 recursos; 24%); hisenda, recursos interns i noves tecnologies (6 recursos; 3%); presidència (34 recursos; 16%) i territori i sostenibilitat (61 recursos; 28%). Unes xifres que demostren el compromís de la Diputació per suplir la manca de finançament dels governs locals i fer front a les necessitats de les persones més vulnerables davant de l’actual crisi econòmica.

Els recursos de tipus tècnic -111 en total- representen el percentatge més alt de l’oferta, amb un 52%. Aquesta tipologia de recursos inclou la redacció de plans, projectes i informes en diferents matèries i el desenvolupament i manteniment d’eines informàtiques de suport al treball dels ens locals. La resta són 60 recursos econòmics (el 28% del total) i 43 materials (el 20% restant del total de l’oferta).

Entre les principals novetats, cal destacar la posada en marxa de la “Línia específica de suport al petit municipi”, que té per objecte oferir una assistència reforçada a aquells municipis de dimensions menors que requereixen d’un suport ajustat a les seves capacitats, característiques i necessitats. El Catàleg de serveis 2015 recull aquesta voluntat i inclou una selecció de recursos adreçats als municipis de fins a 1.000 habitants que persegueixen afavorir l’extensió de totes les polítiques i serveis supralocals al conjunt de la demarcació.

A partir de l’oferta prevista al Catàleg, els ens locals presenten les corresponents sol·licituds, que es valoren tècnicament i, amb posterioritat, es procedeix a la concessió dels ajuts, amb caràcter general, en funció de la qualitat tècnica dels projectes locals i de la disponibilitat de recursos amb què compta la Diputació.

El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el 20 de gener de 2015, en el cas d’ajuts econòmics i, en un primer termini, també per als recursos tècnics i materials.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here