La ceràmica i tota la producció lligada al fang ha estat un punt de referència en la història d’Esplugues, i un dels moments àlgids d’aquest idil·li entre la ciutat i la cerámica, es produeix cada dos anys, durant la Biennal. Al 2014 146 obres, de 73 artistes, es van presentar a concurs. Alemanya, Argentina, Egipte, Holanda, Irlanda, Itàlia, Japó, Malàisia, Portugal, Taiwan, Xina i Xile són els països de procedència d’una tercera part dels ceramistes (25 artistes). Del total, 24 van ser de Catalunya i els altres 24 de la resta d’Espanya

Actualment la cerámica està representada en diferents espais de la ciutat baixllobregatina: el Museu Can Tinturé, acull una col·lecció de rajoles representatives de la ceràmica preindustrial, el Museu de Ceràmica “La Rajoleta” explica la industrialització en la fabricació de la ceràmica, i per últim, a l’Espai Baronda, s’exposa una col·lecció de peces de la ceramista Angelina Alós, representant de la ceràmica contemporània i en un futur acollirà una exposició sobre les peces guanyadores de les diferents biennals de ceràmica d’Esplugues.

can tinturé
Can Tinturé. Museu de la ceràmica d’Esplugues de Llobregat

L’any 1986, l’Ajuntament d’Esplugues institucionalitza l’organització del Premi de Ceràmica “Vila d’Esplugues” que, primer amb caràcter anual i, després bianual, pretén incitar els participants a experimentar i retrobar noves fórmules d’expressió artística mitjançant l’art de la ceràmica. En memòria d’Angelina Alós (València, 1917-Barcelona,1997), una de les grans ceramistes contemporànies, estretament vinculada a la ciutat d’Esplugues i impulsora del Premi, l’any 1998, en el marc de la X edició de la Biennal de Ceràmica, el certamen prendrà el seu nom.

Durant l’octubre de 2014, es va celebrar la 17a edició d’aquest certamen, convertint Esplugues en la més antiga de totes les poblacions catalanes que actualment organitzen aquest tipus de concurs d’abast internacional.

Aqquest diumenge 11 de gener, la Biennal es va acomiadar definitivament del Baix Llobregat fins la propera edició, amb la realització d’un taller d’experimentació per conèixer i reconèixer algunes de les diferents tipologies de fang que s’utilitzen en la ceràmica contemporània, a càrrec de l’Escola Municipal  de Ceràmica; una darrera visita guiada l’exposició de la 17 Biennal de Ceràmica i el lliurament del diploma acreditatiu de la peça més votada per part del públic, en el marc d’una nova jornada de portes obertes a Can Tinturé.

Els Premis de la 17ª edició (2014)

‘Em nome do Pai’ (‘En el nom del Pare’), d’Ana Cruz i Betânia Pires (Lisboa, Portugal) és el títol de l’obra que va obtener el Premi Ciutat d’Esplugues, el més ben dotat (4.000 euros) de la 17a Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós, el certamen de projecció internacional amb més antiguitat de Catalunya. El Museu Can Tinturé de la ciutat va acollir el vespre del dia 30 d’octubre de 2014,  el lliurament dels premis, presidits per l’alcaldessa de la localitat, Pilar Díaz.

Biennal grup

El Premi Angelina Alós (de 3.000 euros) va ser per a Xavier Montsalvatje (Montcada, València) per la peça titulada ‘La verdad’. I el Premi Pujol i Bausis (de 2.000 euros), a la lleidatana Lourdes Riera, resident a Saragossa, per l’obra ‘Ímpetu’. Tres guardons patrocinats per tres empreses molt vinculades a Esplugues: Soler i Sauret, FIATC Assegurances i Nestlé España.

El jurat –format pel ceramòleg Emili Sempere, la ceramista Rosa Cortiella i el crític d’art Alex Mitrani– va escollir ‘Em nome do Pai’ “per la contundència simbòlica, vinculada amb les emocions íntimes, i el refinament de la presentació basada en un contrast de materials i colors”. Una de les autores, Ana Cruz, va dir que la idea de l’obra va sorgir després de veure un vídeo a Internet de la guerra de Síria, on un soldat es menja el cor d’un enemic: “Unim dues coses incompatibles, les armes i el cor”.

Sobre ‘La verdad’, el jurat va destacar “la fusió entre la tradició ceràmica i la iconografia contemporània basada en la cultura visual moderna”. I sobre ‘Ímpetu’, “l’evocació orgànica i el tractament suggeridor de la matèria”. També es van donar dues mencions honorífiques als valencians Juan Ortí i Myriam Jiménez.

La Biennal de Ceràmica d’Esplugues Angelina Alós ha rebut en aquesta edició 146 obres, de 73 artistes de 13 països d’arreu del món (Alemanya, Argentina, Egipte, Holanda, Irlanda, Itàlia, Japó, Malàisia, Portugal, Taiwan, Xina, Xile i Espanya).

L’alcaldessa, Pilar Díaz, va subratllar que la Biennal Angelina Alós “representa una aposta municipal per la ceràmica de creació, per fomentar l’experimentació i l’expressió artística mitjançant la ceràmica”, tot recordant que Esplugues acull dos museus “que ens recorden un passat ceramista d’esplendor: el Museu Can Tinturé, amb la seva col·lecció de rajoles representatives de la producció preindustrial; i La Rajoleta, com a exponent de la industrialització en la fabricació de la ceràmica, associada sobretot al Modernisme”.

A més dels premis, la Biennal s’ha completat amb l’exposició de 24 de les obres seleccionades, fins el passat diumenge 11 de gener al Museu Can Tinturé. Com a la passada edició, el públic va poder votar l’obra no premiada que més li agradés.

Enguany, per primera vegada, els premiats (inclòs el premi del públic) podran exposar col·lectivament l’any que ve a la seu de l’Associació de Ceramistes de Catalunya, situada en el centre de Barcelona. D’aquesta manera, els premiats de la Biennal de Ceràmica Angelina Alós gaudiran d’un nou aparador de projecció i de difusió de l’art de la ceràmica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here