CiU i ERC reafirmen l’acord de legislatura i reactivaran les converses per aprovar els pressupostos

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest dimecres que les eleccions al Parlament s’avançaran al 27 de setembre del 2015, amb llistes separades i un full de ruta en comú.

Mas ha acordat amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, que els comicis siguin després de l’estiu, i el president ha escollit aquesta data, tot just un any després que ell mateix signés el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre.

El primer dia de campanya electoral serà l’Onze de Setembre. També ha anunciat que el Govern i ERC reafirmen l’acord de legislatura signat fa dos anys i reactivaran les converses en els properes dies per aprovar els pressupostos.

Junqueras accepta que les eleccions siguin al setembre perquè creu que és l’única manera d’anticipar-les

El president d’ERC, Oriol Junqueras ha definit l’acord subscrit aquest dimecres amb el president de la Generalitat com el “millor”, perquè fixa una data en què els catalans podran votar per la independència.

“Els acords exigeixen cessions de totes les parts. Si no, no hi havia eleccions”, ha indicat en la seva compareixença al Palau de la Generalitat. Tot i que ERC havia reclamat repetidament que les eleccions es fessin abans de les municipals, Junqueras ha reconegut que situar-les al setembre era l’única manera de garantir que Artur Mas les anticipés.

Per garantir l’estabilitat del Govern, ERC ha obert la porta a aprovar els pressupostos del 2015 si garanteixen la creació d’estructures d’Estat.

Reaccions (s’ampliarà amb reaccions dels partits durant la jornada)

El govern espanyol diu que la convocatòria demostra que Mas no té “cap interès ni capacitat” de resoldre en els problemes dels catalans

L’executiu de Mariano Rajoy ha reaccionat aquest dimecres a la convocatòria d’eleccions anticipades per part del president de la Generalitat, Artur Mas, assegurant que el fet que les convoqui amb vuit mesos d’antelació demostra que Mas “no té cap interès en solucionar i atendre els problemes dels catalans, i cap capacitat per resoldre’ls”.

En declaracions a l’ACN, el secretari d’Estat per a les relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, ha apuntat que el seu executiu considera que “en aquest moment Catalunya no necessita eleccions, sinó resoldre el que és importat” i ja “fa temps” que Mas “va donar per acabada l’etapa de governar i treballar pels catalans”.

Forcadell: “El 27-S serà la nostra data i és la data en què guanyarem la independència”

Les entitats sobiranistes, ANC, Òmnium Cultural i AMI. estan “satisfetes” amb l’acord assolit en la reunió a cinc bandes d’aquest dimecres al Palau de la Generalitat, en què s’ha fixat l’avançament electoral per al 27 de setembre. La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha reconegut que el pacte no recull la seva petició de celebrar els comicis abans del maig, però ha subratllat que hi hagi acord.

“El 27-S serà la nostra data i la data en què guanyarem la independència”, ha dit als mitjans aplegats a les portes de la Generalitat. Forcadell també ha remarcat que l’acord ha permès “refer la confiança i la unitat” i refermar el “compromís” de “culminar” les estructures d’estat cap a la independència.

L’ACM celebra l’acord per fer eleccions

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha celebrat que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi anunciat una entesa global amb ERC i les entitats sobiranistes ANC, Òmnium Cultural i AMI per convocar eleccions el proper 27 de setembre.

“El municipalisme reafirma el seu compromís perquè els catalans i catalanes puguin decidir quin ha de ser el futur polític del país” ha manifestat Buch. L’ACM ha valorat “molt positivament” l’acord entre els dos partits que donen suport al dret a decidir i ha destacat que l’acord està obert a que més partits s’hi sumin.

“Sempre hem estat a favor d’escoltar el que volen els ciutadans i ara, més que mai, hem d’estar units”.

CDC remarca el caràcter “plebiscitari” del 27-S i desitja que Unió se sumi al full de ruta independentista

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha remarcat el caràcter “plebiscitari” de les eleccions del 27 de setembre, per molt que Artur Mas no en parlés en aquests termes en la compareixença de dimecres. “Hem fixat data perquè els catalans puguin votar sobre la independència”, ha defensat Rull en roda de premsa. Pel que fa UDC, el líder de CDC ha dit que respecten la decisió que pugui prendre el soci de federació, i també els ritmes que s’ha marcat per prendre-la, però desitgen que els democratacristians se sumin al full de ruta independentista. Sobre l’entrada d’ERC al Govern, Rull ho ha deixat obert però ha indicat que si no s’acabés materialitzant, tampoc es malmetria l’espai de confiança creat.

El PSC assegura que Mas “ha fracassat” en l’acord amb Junqueras

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, “ha fracassat” en l’acord amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en l’acord per a la convocatòria de les eleccions catalanes el proper 27 de setembre. Ho ha argumentat dient que el president volia una llista conjunta per donar un caràcter plebiscitari a les eleccions i que pretenia esgotar la legislatura, però no ha estat així.

Iceta ha dit que Mas ha anat encadenant una colla de fracassos després de fer-ho, ha insistit, en l’acord d’ahir, en el pacte fiscal o en fer la consulta i ha avisat també que Europa no interpretarà els resultats d’unes eleccions parlamentàries com un referèndum.

Herrera retreu a ERC que “renunciï” a crear “alternatives d’esquerra” i que “prorrogui” un Govern “fracassat socialment”

Els màxims dirigents d’ICV-EUiA, Joan Herrera, Dolors Camats i Joan Mena, veuen l’acord assolit entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, com una “pròrroga” per a un govern “fracassat” en matèria social.

A més, creuen que suposa l’aprovació d’uns pressupostos “antisocials” i la “renúncia” d’ERC a construir governs d’esquerra en el terreny municipal. Per això, han fet una crida als socialistes crítics a teixir pactes per tal d’aconseguir pols “d’alternativa”. Per a Camats, ajornar les eleccions fins a la tardor “perjudica” els catalans. Herrera ha avisat que no donaran suport a un full de ruta que no lluita contra la corrupció ni garanteix el dret a decidir.

Sánchez-Camacho veu l’avançament electoral com un ”retrocés” i ”una gran equivocació” que perjudicarà a la majoria de catalans

Alícia Sánchez-Camacho considera que Artur Mas és ”el pitjor governant” que ha tingut Catalunya i considera que l’acord que han anunciat amb ERC per avançar les eleccions és ”un retrocés i una greu equivocació”. Assegura que la ”ferida” entre els dos líders és evident i que la unitat és ”de cara a la galeria”.

Critica, a més, que Junqueras i Mas anteposen els interessos electorals als de país. La líder del PPC creu que els propers 9 mesos de campanya seran un ”frau” i defensa que el seu partit serà la garantia perquè no es creïn estructures d’estat amb diners públics. Sánchez-Camacho també ha volgut fer una crida perquè la ”Catalunya silenciosa es desperti” per uns comicis ”decisius”.

Rivera diu que Mas ha “enganyat” ERC i l’ANC per “allargar l’agonia del seu govern”

El president de C’s, Albert Rivera ha assegurat aquest dijous que l’anunci d’eleccions anticipades el 27 de setembre suposa un nou “engany” del president de la Generalitat, Artur Mas, “als seus socis d’ERC, ANC i companyia”, als què “ha enredat per allargar l’agonia del seu govern”, així com a “tots els catalans” perquè “porta dos anys defensant un referèndum i la independència” i ara els força a “aguantar nou mesos més un desgovern com aquest”.

En aquest marc, ha qualificat d’acte de “propaganda política” la coincidència de l’inici de la campanya amb l’11 de setembre i de “cursi” que les eleccions tinguin lloc al primer aniversari de la signatura del decret de convocatòria d’una consulta “il·legal”.

Unió ajorna el debat sobre el full de ruta de Mas i Junqueras fins a després de les municipals

El secretari general d’Unió Democràtica, Ramon Espadaler, ha valorat “positivament” l’acord al que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, van arribar dimecres per mantenir el pacte d’estabilitat i convocar eleccions amb llistes separades per al 27 de setembre.

Tot i això, el democristià ha preferit no pronunciar-se sobre el “full de ruta cap a la independència” que Mas i Junqueras van explicar que estan pactant per compartir en els seus programes electorals per als propers comicis. I és que Unió prefereix ajornar aquest debat fins a passades les eleccions municipals. “Cada cosa al seu temps; ja ho calibrarem i debatrem internament quan toqui”, ha dit.

Font: ACN

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here