Donem continuïtat a una subsecció que cada setmana us aproparà a una recomanació d’oci i turisme a la nostra comarca. En col·laboració amb el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, també iniciem un sorteig via Twitter. Utilitzant el hashtag #BaixEscapada i explicant-nos o penjant un vídeo o una foto de la teva escapada per el Baix Llobregat, et pots endur un premi cada mes

La #BaixEscapada recomanada d’aquesta semana vol que descobriu les construccions més enigmàtiques i emblemàtiques que Josep Maria Jujol, el gran arquitecte modernista, va projectar a Sant Joan Despí.

Es visita Can Negre, la Torre de la Creu, les façanes de la Casa Rovira, la Torre Serra-Xaus, la Torre Jujol i les intervencions de l’interior de l’església parroquial.

Aquesta visita es podrá realizar durant el matí del proper 26 d’abril, i cal concretar una reserva prèvia. Té un preu de 6€.

Vols saber tota la informació necessària per fer l’Itinerari Jujol a Sant Joan Despí? Segueix aquest enllaç i consulta la web del Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Més informació sobre Can Negre (foto titular)

És una masia situada a Sant Joan Despí, transformada per l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol i Gibert entre 1915 i 1930. Actualment pertany a l’ajuntament de la localitat baixllobregatina, que la dedica a diverses activitats culturals, i acull el Centre Jujol – Can Negre.

La façana principal és l’element més rellevant, i està coronada per línies ondulants a l’estil de les façanes barroques, amb un component de asimetria que no trenca l’harmonia del conjunt.[1][3] Es varen conservar les obertures originals de la façana, però amb un nou estil, dissenyant la tribuna principal amb la forma d’un sorprenent carruatge. Una orla ressegueix el perfil sinuós de la part superior, amb 5 medallons que formen la inscripció Ave gratia plena dominus tecum. La decoració combina esgrafiat, trencadís, fusta, ferro i guix.

A l’interior hi destaca l’escala d’accés al primer pis, rematada amb la cúpula helicoïdal de planta octagonal, des de la qual es pot veure un plafó al sostre format per triangles, pintat de color blau i blanc[3] i presidit per un àngel. La casa té una petita capella d’estil barroc de planta el·líptica, amb decoració en colors blau, blanc, vermell i daurat, i amb una destacable llàntia de forja. Una altra dependència interessant és el menjador. També es conserva un ocell de ferro forjat que formava part de la reixa que tancava el jardí.

Més informació sobre la Torre de la Creu

Torre de la CreuVa ser un encàrrec de la Josefa Romeu i Grau, qui volia construir dues cases d’estiueig, donant-li total llibertat en el seu disseny. El projecte va ser aprovat per l’ajuntament l’11 d’octubre de 1913.

Va fer dues cases emmirallades basades en cinc cilindres rematats per un teulat amb cúpules. La seva construcció es va aturar amb la primera guerra mundial, però es va finalitzar el 1916. Els teulats estan recoberts de mosaic.

Hi ha dos cilindres més que allotgen les escales que porten al segon pis i als miradors. Són destacables els treballs de forja a tot l’edifici. El 1966 l’arquitecte Lluís Bonet i Garí va projectar una reforma que va unir els dos habitatges.

L’edifici és visible des de l’estació de tren, ja que hi és a tocar, i per això s’ha convertit per a moltes persones usuàries de RENFE, en un símbol d’identitat de la ciutat de Sant Joan Despí.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here