Per al Col·lectiu dels Misteris d’Olesa, el fet que hi hagi hagut molts visitants de fora demostra que és una tradició amb gran valor turístic per al municipi

Els carrers del centre d’Olesa van ser escenari Dijous Sant i Divendres Sant de l’especial peregrinatge que desenes i desenes de persones, moltes vingudes de fora d’Olesa, van fer per visitar els Misteris, les onze imatges que representen diferents escenes de la vida i Passió de Crist i que es poden visitar en locals i cases de la vila. Alguns van aprofitar per participar en les visites guiades que es van oferir des del Col·lectiu dels Misteris, unes visites que els van permetre descobrir no només la historia i alguns detalls i curiositats de les imatges i de la tradició dels Misteris, sinó també descobrir racons i indrets olesans alguns dels quals ja han desaparegut, i que són desconeguts fins i tot per a molts ciutadans d’Olesa, segons la responsable de les visites, Sílvia Tortosa.

La tradició dels Misteris es remunta a finals del segle XVII i es va desenvolupar també durant tot el segle XVIII. Posteriorment es va anar mantenint, tot i que de manera interrompuda, fins que, ja al segle XX, es va recuperar cap als anys 40. Es van mantenir fins a finals dels anys 60, quan es van prohibir per part de la parròquia local, arran unes indicacions del concili Vaticà II i el bisbat de Barcelona. Després de diferents intents per recuperar-ho, finalment va ser possible el 1994, gràcies a la insistència de l’olesà Mariano Segura.

 

Les onze imatges que es van poder visitar, i que conformen la ruta dels Misteris, van ser el del Bes de Judes, al carrer Colom 149 (a l’Hospital), seguirnt per La Pietat (Molí de l’Oli, c/Clota, 30); l’Ecce Homo (carrer Església, 32); el Camí del Calvari (C/Ample, 39, a Cal Pel·la); la Flagel·lació (a Cal Rapissa, C/Ample, 25); L’oració de l’Hort (Santa Oliva, 34); El Sant Crist i la mare de Déu dels Dolors o Dolorosa, a l’església parroquial; el Sant Sepulcre, al carrer del Forn, 2; La Soledat, al carrer Argelines, 24; i el Crist de l’Agonia, a l’església de Sant Salvador, ubicada al carrer Indústria. Com és habitual, les imatges van restar exposades acompanyades de rams de flors, ciris i els espectaculars grillats, les plantes de brots blancs que sempre són un dels elements que més crida l’atenció dels visitants.

Una de les novetats d’enguany va ser el canvi d’ubicació del Misteri de La Flagel·lació, que normalment s’ubicava a l’edifici de Cal Puigjaner. Enguany, però, és va haver d’ubicar a l’edifici de Cal Rapissa, un canvi que, malgrat les reticències inicials de la confraria responsable, va fer que el Misteri pogués lluir tan espectacular com sempre, segons ha destacat la responsable d’aquesta confraria, Joaquima Puig. La presidenta del Col·lectiu dels Misteris d’Olesa, Sara Valls, també s’ha mostrat molt satisfeta per la bona afluència de gent en la vista dels Misteris. Per a Valls, el fet que hi hagi hagut molts visitants de fora d’Olesa demostra que és una tradició amb gran valor turístic per al municipi, fet pel qual creu que des de l’Ajuntament encara s’hauria de potenciar més aquest pol d’atracció.

També va ser concorregut, el Divendres Sant al vespre, el viacrucis al voltant de l’església, que enguany va arribar també fins a la plaça de les Fonts. Abans, es va oficiar el concert de Divendres Sant a la parròquia.

Dissabte, els joves cantaires de les Caramelles d’Aulesa van tornar a recórrer els carrers d’Olesa cantant les seves particulars caramelles, cançons populars que es canten per Pasqua o Pasqua Florida, que tradicionalment tenien temàtica religiosa (cantaven la joia de la resurrecció de Crist), i que en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i també d’aire satíric sobre qüestions locals.

Gràcies al fet de tractar-se ja del cinquè any consecutiu en que s’ha revifat aquesta vella tradició, bona part del repertori van ser cançons de creació pròpia combinades amb cançons populars catalanes o versions en clau local de tot tipus de música. El punt en comú de tot el repertori, a càrrec d’una cinquantena de joves, és la sàtira barrejada amb fets que hagin passat a Olesa de Montserrat. La trobada va ser a les 4 de la tarda, a la Torre del Rellotge, on els caramellaires van fer una repassada a les caramelles de sempre i les noves d’aquest any, i tot seguit van començar els càntics pels carrers d’Olesa. Les noies anaven vestides de pubilla: ret, camisa blanca, mitenes, faldilla florejada i espardenyes de set vetes. Els nois, vestits d’hereu: barretina, camisa blanca, faixa, pantalons foscos i espardenyes de set vetes.

 

I a les 9 del vespre, a la parròquia de Santa Maria, es va celebrar la vetlla Pasqual i l’eucaristia de Pasqua, cantada per l’Escolania i Cor jove d’Olesa. Ja diumenge, a les 12 del migdia, i també a la parròquia, es va celebrar la Pasqua infantil catequètica i el bateig de nens i nenes amb la Coral Santa Maria i l’Escolania i Cor Jove.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here