Diversos municipis de la comarca han destinat parcel·les de terreny a la creació d’horts urbans tant per al seu ús lúdic com per a persones en risc d’exclusió social. El darrer en fer-ho, Olesa de Montserrat 

En total es posaran a disposició de la ciutadania 22 parcel·les, ubicades al pati superior de l’antiga escola Sant Bernat.

L’Ajuntament d’Olesa ha aprovat inicialment el reglament que permetrà als ciutadans del municipi accedir, en regim de cessió i per un temps màxim de tres anys, a algun dels 22 horts urbans municipals d’ús social que properament es posaran a disposició dels olesans i olesanes, ubicats al patí superior de l’antiga Escola Sant Bernat. Aquesta és una iniciativa del Departament de Medi Ambient i del Departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Olesa, i vol esdevenir també resposta al creixent abandó de la cultura agrícola, segons va destacar al darrer Ple municipal el regidor responsable de Medi Ambient, Francesc Rosa.

Amb aquest objectiu s’ha rehabilitat ara el que fa uns anys era el pati superior de l’antiga escola Sant Bernat (a tocar el carrer Almeria), un indret triat perquè és de propietat pública i municipal, de fàcil accés pels ciutadans, amb fàcil connexió a la xarxa d’aigües, i on s’hi ubicaran fins a 22 parcel·les.

El que es va acordar al darrer Ple va ser qui hi podrà accedir, en quines condicions, amb quins drets i/o quins deures ha de complir  qualsevol olesà que vulgui optar a fer ús d’un d’aquests espais, o al seu defecte entitats. I per fer-ho l’Ajuntament d’Olesa ha adoptat models ja en funcionament a altres municipis catalans, com Terrassa. Francesc Rosa ha explicat alguna de les principals característiques d’un reglament que limita a una sola persona per unitat familiar l’accés a una de les parcel·les, i sempre i quan no posseeixi un altre terreny destinat al mateix ús.

El contingut del reglament d’ús va generar alguns dubtes entre alguns partits de l’oposició, que ja van anunciar que presentaran al·legacions. Així, des d’ERC Mireia Monfort va reclamar més concreció sobre l’accés d’entitats als horts urbans, sobre com es gestionaran els serveis comunitaris, o sobre com es farà un seguiment sobre l’òptim ús d’aquests espais. També des de CiU d’Olesa es van mostrar alguns dubtes, així com el desig perquè en un futur Olesa disposi de més horts municipals per l’ús social, segons va destacar el regidor David Pérez.

Francesc Rosa, regidor de Medi Ambient, va recordar que part dels dubtes plantejats per l’oposició es resoldran en el moment de signar el conveni amb cada un dels usuaris, seguint l’exemple “d’èxit” d’altres municipis on els horts urbans ja són una realitat. De moment, però, i després de l’aprovació inicial i per unanimitat de totes les forces polítiques olesanes en el Ple municipal del reglament dels horts urbans municipals, s’obre un període d’exposició pública perquè qui ho consideri pugui presentar al·legacions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here