Ha començat la campanya electoral. Al Baix Llobregat hi ha moltíssims escenaris d’interès, però ahir a les 12 de la nit totes les mirades estaven posades a Sant Vicenç dels Horts, doncs el líder d’ERC Oriol Junqueras, torna a optar a l’alcaldia de la localitat. Una anomalía al Baix Llobregat, ja que és l’única alcaldia dels republicans a la comarca

Crònica de l’inici de campanya d’ERC al Baix Llobregat per Arnau García Gibert / Col·laborador

La campanya electoral per les municipals comença el dijous 8 de maig. Dimecres 7, però, els partits es reuneixen 5 minuts abans de les 24h per ser els primers en enganxar cartells, a les 00:01 es podrà començar a demanar el vot. Tots, o gairebé tots; Junts Per Sant Vicenç, la candidatura d’Oriol Junqueras, alcalde, a part de diputat, ho fa a les 22h, dues hores abans. Són unes 30 persones; algun jove independentista, persones de mitjana edat ben vestides i també el President de l’Assemblea d’Aturats de Sant Vicenç, amb altres membres, entre ells, el seu germà.

Junqueras es mostra convençut de revalidar l’alcaldia. L’alcalde no dubta «que els consistoris són una bona eina per intentar aixecar l’economia, innovar i garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom». Falta una cosa, la periodista li havia preguntat per si es poden considerar les municipals una primera volta del 27S. En aquesta línia, Junqueras acaba la frase amb una rotunda afirmació «i preparar el país per a la independència». La trentena de militants somriuen, alleugerits, ara ja no es deixa res.

«Els Ajuntaments són molt útils, a més, aspirem a tenir totes les eines»

Alcalde, diputat i home de partit

«Veniu a parlar de Sant Vicenç o a nivell nacional?» pregunta l’Oriol als periodistes. El motiu de fer l’acte dues hores abans és que Junqueras ha d’anar a donar suport a Alfred Bosch a Barcelona. «És bufar i fer ampolles, oli en un llum, i si li sumes els nanos, és com fer l’O amb un ‘canuto’» ironitza davant la facilitat o dificultat de compaginar alcaldia amb la feina de diputat, assegura que un terç de diputats d’esquerra ho fan.

El President de l’Assemblea d’Aturats de Sant Vicenç dóna suport a Junts per Sant Vicenç, són pocs els casos que es separa del costat de l’alcalde. «Nosotros a muerte con Oriol, yo siempre le digo que es el Messi de la política» assegura el seu germà, de la mateixa manera que el cap de llista és optimista, assegura que «no entendería que Junqueras no revalidara la alcaldia». Es mostra convençut que ara no només serà el batlle del municipi, sinó que n’esdevindrà la força més votada.

El to conciliador com a arma electoral

Actualment, Junts per Sant Vicenç governa la ciutat amb ICV i CiU. Junqueras es mostra molt content del pacte actual, dels seus resultats i té la intenció de repetir-lo. Treu ferro a l’opció de ser primera força: «Estem molts satisfets amb l’actitud dels altres grups del consistori». «¿Le preocupan las fuerzas emergentes cómo Podemos o Ciudadanos?», se li pregunta des d’un micròfon. Junqueras no vol crear-se enemics, reivindica que ERC és un partit demòcrata i disposat a col·laborar, «com més eines tingui la ciutadania per expressar-se i crear una societat més justa millor».

Malgrat les bones formes, deixa anar una fletxa enverinada, abans de tallar la connexió; «per moltes enquestes, algunes d’elles més cuinades del compte». Ho fa davant una periodista de Mediaset. Junqueras marxa, els periodistes també, però els trenta militants se’n van a sopar, fins una hora després no enganxaran el primer cartell: «Que no os vea yo enganchar ninguno, que aún no toca!» crida de manera amable i somrient, sense semblar una amenaça un propietari d’un bar. «Com us vegin enganxar-ne algun, rajaran a la Junta electoral» segueix la broma el candidat, abans de pujar al cotxe.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here