A la comarca del Baix Llobregat s’han presentat 11.288 sol·licituds de beca menjador de les quals només s’han aprovat 4753. D’aquestes, a més, només 1,321 es concediran en la seva totalitat. De la resta, l’administració catalana només es farà càrrec del 50%. Aquestes xifres suposen una retallada de 250.000 euros al de la Generalitat al fons destinat a les beques menjador. El grup ecosocialista ha iniciat la presentació de mocions al plens locals de la comarca per elevar aquesta demanda a la Generalitat; ja que considera insuficients les beques atorgades a un territori, el Baix Llobregat, on segons explica el Conseller Comarcal d’Educació, Jordi Gil, “no s’ha adaptat la inversió en beques menjador a les necessitats reals de la ciutadania, que amb la crisi han augmentat exponencialment”. Els alcaldes i alcaldesses socialistes també denuncien que la Generalitat hagi aprovat menys de la meitat de les beques menjadors sol·licitades al Baix Llobregat. Ambdós grups han sol.licitat la compareixença al Parlament, de la consellera Neus Munté

ICV-EUIA-EPM

Moltes famílies encara no saben, després de més de 20 dies de curs, si disposaran de beca menjador pel curs 2015-2016. Per a ICV-EUIA-EPM aquesta dilatació en el temps és innecessària i genera un gran desconcert a les famílies sol•licitants. Per això, defensen que l’atorgament de beques menjador s’hauria de resoldre durant el procés de preinscripció escolar i com a màxim a data 30 de juny, per tal que les famílies marxin de vacances sabent si al setembre tindran beca o no.

El Conseller Comarcal d’Educació, Jordi Gil, ha explicat però, que el més greu és que “la Generalitat no ha adaptat la inversió en beques menjador a les necessitats reals de la ciutadania arran de la crisi”, fet que condiciona la cobertura de les necessitats bàsiques dels infants, a la disponibilitat pressupostària, fent que el que hauria de ser un dret, el dret a l’alimentació, es converteixi tan sols en una ajuda que reben els nens i nenes més desafavorits, deixant fora a un ampli ventall de famílies que ho necessiten. A més, els ecosocialistes denuncien que precisament el Baix Llobregat, ha estat una de les comarques amb el increment més significatiu de sol•licituds, a causa de la composició socio-econòmica de la comarca, que ha estat castigada durament per la crisi. Davant d’aquesta situació, ICV-EUIA-EPM defensa que l’economia ha d’estar al servei de les persones i no les persones al servei de l’economia. “És una qüestió de model i de prioritats polítiques, no de finançament”.

Gil també ha denunciat que “els ens locals estan assumint en la majoria d’ocasions, la despesa de les beques menjador no atorgades o en període de resolució, i ho fan per tal d’evitar una situació de vulnerabilitat extrema d’una part dels nens i nenes del municipi”. ICV-EUIA-EPM denuncia que els ajuntaments estan essent utilitzats pel Govern de la Generalitat com a dic de contenció d’una situació insostenible, que la pròpia Generalitat està creant. “I també com una fórmula d’estalvi perversa, ja que aquesta despesa no s’imputa en el sostre de dèficit de la Comunitat Autònoma, i es una forma de camuflar les mancances de la Generalitat i de fer contents a aquells que exigeixen el compliment del dèficit”, ha afegit el conseller d’educació.

Els ecosocialistes anuncien mobilitzacions, en vista que malgrat les denuncies dels ajuntaments de la comarca i del Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Generalitat no tan sols no escolta les seves demandes, sinó que accepta beques menjador que després deixa aturades -l’anomenat Tram Flexible-,tot i saber que les criatures d’aquest tram NECESSITEN les beques; i cobrir-les torna a recaure a l’esquena dels ajuntaments, denuncia ICV-EUIA-EPM.

“És intolerable que es confrontin les necessitats dels nens i nenes de Catalunya, fent-los competir entre ells per unes engrunes. O sigui, dit més cruament, enfrontant gent necessitada amb gent necessitada. Aquesta és una perversió en la que la dreta ens vol fer caure moltes vegades -com amb el discurs pervers de criminalització de la immigració-, però des d’ICV-EUIA-EPM no jugarem MAI a aquest joc. QUE NO ENS ENGANYIN, no és un problema de pressupost, d’origen o de religió, és un problema 1) de classe i 2) de voluntat política del govern, que el que fa és gestionar la misèria en canvi de posar solució a aquestes situacions de desigualtat. Quan les criatures compleixen els requisits, és IMPRESCINDIBLE becar-les de manera immediata, i no en funció dels ajustos pressupostaris que poden trigar mesos i que no estan garantits” sentencia Gil.

Els ecosocialistes també denuncien que el criteri econòmic ha esdevingut l’únic que la Generalitat té en compte. A més, els criteris són cada vegada més restrictius i de 2010 a 2015 ha baixat 11 punts la cobertura de beques per part de la Generalitat. “Creiem que a més de ser intolerable que hi hagi criatures que tot i complir els requisits, quedin fora de les ajudes, encara és més pervers endurir cada cop més els criteris per a la concessió d’ajudes, per tal de reduir-ne el nombre. Estem totalment en contra d’aquest enduriment injustificat dels criteris així com del fet que sigui tan sols el criteri econòmic el que prevalgui, sense tenir en compte el risc d’exclusió entre d’altres variables. És insultant veure com la conselleria d’educació es vanta de que hi ha menys criatures que han quedat fora de l’adjudicació de beques, quan en cas de ser cert, aquest fet només pot ser fruit de l’augment de restricció de l’accés a aquestes, ja que la gent té les mateixes o més necessitats; però ara per accedir a les ajudes cal demostrar una situació molt pitjor que la que es necessitava fa uns anys” explica el també regidor de Sant Vicenç dels Horts.

ICV-EUIA-EPM convoca, doncs, a tots els agents socials de la comarca, a sumar-se a les futures mobilitzacions que es puguin convocar per denunciar aquests fets, i es compromet a fer arribar a totes les localitats del Baix Llobregat, mocions per denunciar aquesta situación.

PSC

Els alcaldes i alcaldesses socialistes de la comarca s’han reunit aquest matí per tal de valorar la situació i les accions a prendre a partir d’ara i han mostrat la seva preocupació davant la situació “d’aquestes famílies que tot i reunir les condicions d’accés als ajuts, doncs viuen dificultats econòmiques i socials, no en tindran accés per la insuficient dotació destinada per la Generalitat”.

Garantir un mínim d’un àpat diari als nostres nens i nenes és una qüestió “prioritària en una societat com la nostra, a part d’un tema evidentment moral”, ha explicat el primer secretari del PSC del Baix, Antoni Poveda, a més d’un tema “ineludible per a la Generalitat de Catalunya, que no pot deixar sense ajudes a aquests nens i nenes sense oferir cap alternativa al respecte”.

“La Generalitat ha respós a les nostres queixes amb excuses de mal pagador, justificant les retallades en un inexistent problema burocràtic i acusant als ajuntaments d’haver presentat malament les sol.licituds , un argument que sencillament no és veritat” ha recordat Poveda, ja que la Generalitat ha argumentant que algunes de les sol·licituds no estan ben complimentades, doncs el sistema no permet ejectucar-les sense introduir la renda, però no tenen en compte que moltes de les famílies ni tans sols estan obligats a presentar-la degut als baixos ingressos que perceben.

“Els i les socialistes de la comarca creiem que davant una situació com la que pateixen aquestes famílies una administració competent no pot mirar cap a un altre costat, i per tant exigim a la Generalitat que aporti solucions i no excuses al problema” han expressat els alcaldes.

Els i les alcaldesses socialistes de la comarca han expressat també la seva indignació davant la manca de preocupació de la Generalitat vers a la situació, que una vegada més posa als i les ciutadanes “a la cua de les prioritats del govern català”, han dit.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here