Amb motiu de l’any Neus Català, que commemora el centenari del seu naixement, el Consorci per a la normalització lingüística de Cornellà ha organitzat la xerrada “Un cel de plom”, a càrrec de Carme Martí

Es tracta d’una tertúlia sobre el relat “Un cel de plom” de Neus Català, en el qual es reviu la seva extraordinària vida, la de l’última persona viva de l’estat Espanyol que va sobreviure al camp de concentració nazi de Ravensbrück.

Carme Martí va recollir el relat i el va convertir en una novel•la d’èxit. Per aquest motiu i la seva estreta relació amb Neus Català, serà l’encarregada de explicar els detalls de la seva vida, una vida dedicada a la lluita antifranquista, a la preservació de la memòria històrica i a la defensa dels drets de les dones.

La xerrada tindrà lloc avui dimecres 21 d’octubre a les 19h a la Biblioteca Marta Mata de Cornellà, en el marc de l’Any Neus Català, celebrat amb motiu dels 100 anys del seu naixement.

Així, la vida de Neus Català -una de les darreres supervivents catalanes de l’horror nazi-, és la història viva dun segle i d’una lluita constant. Els seus records, novel·lats per Carme Martí amb una sensibilitat i una intensitat extraordinàries, són autèntiques lliçons de vida convertides en una llarga història impossible de deixar de llegir.

Filla de pagesos del priorat, Neus Català era una jove inquieta de vint-i-dos anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. En aquelles circumstàncies i amb les seves ganes d’ajudar, es va fer responsable sanitària duna colònia de 182 nens. Amb ells va empendre el dur camí de l’exili a França, on es va enamorar i va col·laborar amb la Resistència.

Quan va ser capturada i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen va conèixer l’infern, però també la solidaritat i la germanor sense límits.”Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada em sabia acompanyada. En la nostra inmensa solitud, ens teníem les unes a les altres.”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here