En una roda de premsa celebrada ahir davant l’escola La Guardia de Sant Vicenç dels Horts, entitats, sindicats i partits polítics (PSC, ICV-EUiA i ERC) van reclamar una nova revisió dels criteris econòmics i socials d’atorgament de les beques perquè donin cobertura a tots els infants en situació de vulnerabilitat. També van anunciar que el proper dijous  5 de novembre, a les  18:00h es convoca una concentració davant dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la comarca a Sant Feliu de Llobregat

La comarca del Baix Llobregat pateix intensament els efectes de l’actual crisi econòmica, i des del Fòrum Social constaten ” un enduriment de les condicions de vida de moltes i molts catalans, especialment d’infants i adolescents, segons dades de l’IDESCAT i d’Unicef, que asseguren que 1 de cada 4 infants a Catalunya està en risc de pobresa.”.

En el manifest presentat ahir en toda de premsa, les entitats impulsores expliquen que “la funcionalitat dels menjadors escolars ha anat evolucionant, passant de ser un recurs per millorar les oportunitats educatives i facilitar la conciliació laboral-familiar, a ser un instrument per garantir al menys un àpat en condicions”, i asseguren que això  “comporta indubtablement, dificultats i friccions del mateix instrument, davant la magnitud de la situació econòmica de moltes famílies”. 

Al Baix Llobregat aquest curs escolar s’han presentat més d’11.000 sol·licituds d’ajuts menjador, la més alta registrada en els darrers cursos escolars . Atès que tot i havent atorgat, a data d’avui, més de 5.000 beques garantides, existeix una bossa de 2.000 nens i nenes -el 18% del total que, tot i reunir les condicions d’accés als ajuts de menjador que estableix el Departament d’Ensenyament, no està clar que tinguin la beca. 

D’aquests 2.000 nens i nenes, el 55% dels mateixos està en intervenció per part dels serveis socials municipals i que el 31% són famílies nombroses, segons explica el manifest.  

“Els increments de les partides menjador es queden molt curts perquè s’han incrementat les necessitats i perquè mai s’havia arribat a la cobertura tota de les necessitats reals. La dotació del curs escolar passat, pel mateix concepte, va ser de més de 500.000 euros, i ja es va manifestar en el seu moment que era insuficient per la realitat social de la comarca del Baix Llobregat”, sentencia el document.

El Fòrum social baixllobregatí també denuncia que la insuficència de fons destinats a beques menjador està sent suportada any rere any pels ajuntaments, el que suposa un gran esforç en uns pressupostos sotmesos a tensió i ajustos continuats. “La responsabilitat s’ha derivat, per omissió, als Ajuntaments (serveis socials i educació), que estan assumint la despesa en la majoria d’ocasions, per evitar una situació de vulnerabilitat extrema d’una part dels nens i nenes del municipi”, explicava el regidor d’ICV de Sant Vicenç dels Horts i conseller comarcal d’educació, Jordi Gil. 

La Fapac, organizació integrada al Fòrum, també va reivindicar el difícil paper de les AMPA, que “en  molts casos estan avançant els diners per tal de garantir el funcionament dels menjadors a les escoles assumint la responsabilitat que li pertoca a l’administració, fent-se càrrec d’un import cada vegada més difícil d’assumir. La situació està posant moltes AMPA entre les cordes i està amenaçant la seva viabilitat econòmica”.

El Fòrum califica d’incomprensible “la decisió de la Generalitat de  ha congelar els pressupostos destinats a beques menjador en un moment en què la demanda s’ha incrementat, fet que implica, automàticament, que famílies necessitades quedin fora del sistema, ja que s’endureix la situació exigida als ciutadans per accedir al mateix”.

“Tampoc s’entén que, després de més d’un mes de l’inici de curs, encara moltes famílies no saben si disposaran de beca menjador per al curs 2015-2016”, explica el document. 

Finalment, el manifest presentat ahir denuncia que “no es dota dels recursos humans necessaris als consells comarcals, ajuntaments i centres educatius per tal de no col·lapsar els serveis bàsics en el procés de tramitació de les beques menjador. És intolerable que el criteri econòmic hagi esdevingut l’únic factor que la Generalitat té en compte”.  

“A més, els criteris són cada vegada més restrictius: des de l’any 2010 fins al 2015 ha baixat 11 punts la cobertura de beques per part de la Generalitat”, va exposar Gil.

Per tot això, el Fòrum Social del Baix Llobregat:

 • Exigim que el Govern de la Generalitat de Catalunya, en compliment dels acords signats al Pacte per la Infància, garanteixi els recursos necessaris perquè tots els infants que ho necessitin tinguin accés a un ajut de menjador. 

• Reclamem una nova revisió dels criteris econòmics i socials d’atorgament de les beques perquè cobreixin a tots els infants en situacions de vulnerabilitat. 

• Convoquem una concentració el proper dijous 5 de novembre, de 18:00h a 20:00h, davant dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la comarca a Sant Feliu de Llobregat. “Les beques menjador han de ser un dret i no tan sols un ajut en funció de la disponibilitat econòmica”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here