El dia 3 de novembre, a la seu del Consell Comarcal, es va presentar als mitjans de comunicació, la campanya “El Baix Llobregat contra la violència masclista”. El president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, la Consellera de les Dones, Vicky Castellanos, i el Conseller de Política Territorial i Joventut, Miquel Comino van transmetre un missatge ferm en contra de la violència masclistaEl president del Consell Comarcal va manifestar la preocupació davant de les dades de violència de la comarca, ja que s’han atès a l’any 2014 més de 1000 dones i s’han denegat un 65,3 % d’ordres de protecció sol·licitades. 

En aquest sentit, el passat mes de febrer el Plenari del Consell Comarcal aprovà una moció en la qual es mostrava la preocupació de la comarca, es reclamava una legislació clara i sense excepcionalitat per a la protecció de les víctimes de violència masclista, i es demanava un augment de la formació específica a fiscalia, advocacia i judicatura, així com al personal dels serveis públics de tots els àmbits, en matèria de violència masclista.

Cal destacar el paper fonamental dels Centres d’Informació i Recursos per les dones i els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, que ofereixen atenció psicològica i assessorament jurídic, als diferents àmbits, un d’ells és en atenció a la violència masclista. Al Baix Llobregat hi ha 8 centres de recursos i 16 serveis d’Informació i Atenció a les Dones. 

Un d’ells, el Servei Comarcal d’Atenció depèn del Consell Comarcal i s’adreça a les dones que resideixen en els municipis de menys de 20.000 habitants que té un punt d’actuació a Abrera, un altre a Corbera de Llobregat i el tercer a la seu del Consell Comarcal a Sant Feliu de Llobregat. Aquest servei realitza més de 600 atencions anuals, de les qual aproximadament el 25% són per violència masclista.

El 80% de municipis de la comarca disposen d’un circuit o protocol d’actuació en casos de violència masclista, amb el que es pretén garantir una actuació coordinada entre tots els agents vinculats en l’atenció a les dones víctimes de violència, com ara les forces i cossos de seguretat, els serveis socials, els centres de salut. Els primers circuits es van posar en funcionament ja fa 16 anys.

Per la seva banda, Vicky Castellanos, va centrar la seva intervenció en la presentació de dues de les actuacions d’aquesta campanya, la imatge unificada El Baix Llobregat contra la violència masclista

Es comparteix una imatge unificada i consensuada per 7è any consecutiu, des de 2009, i que aglutina tota l’activitat de la comarca entorn al 25N, Dia Internacional contra la violència envers les Dones i la segona actuació, presentada per la consellera, ha estat la Marxa “El Baix Llobregat contra la violència masclista”, que es celebrarà diumenge 22 de novembre al matí, amb tretze marxes que s’iniciaran a diferents municipis de la comarca per arribar a les 12.00 h. al Parc de Torreblanca, on tindrà lloc l’acte central.

Per últim, el conseller Miguel Comino,va presentar  la campanya “TALLA JA”, on va voler posar de manifest que la violència masclista sovint adopta formes molt més subtils entre la gent jove, el que s’ha anomenat micromasclismes, i és en aquest tipus de maltractament on pretén incidir aquesta campanya.

I, per concloure l’acte, es va fer el lliurament del premi al primer concurs per a joves artistes per al disseny d’un producte que acompanyi a la difusió del “TALLA JA”. Els dos joves premiats són residents del municipi d’Esplugues de Llobregat, en Pablo Ramírez i en Víctor Casas, per la seva obra “Maltrato”.

L’acte de presentació de la campanya “El Baix Llobregat contra la violència masclista” es va tancar amb un rebuig contundent contra la violència masclista, fent referència a la declaració universal dels drets humans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here