El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat la primera zona anomenada ZEPQA (Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica) del país. Aquest espai protegit es troba dins del terme municipal del Papiol. Concretament, es tracta d’una extensió d’unes 70 hectàrees al voltant del cementiri comarcal de Roques Blanques, dins del Parc Natural de Collserola. La mesura respon a la petició feta el 2012 per part de l’Ajuntament del Papiol a Territori

La declaració distingeix la zona com a lloc on la qualitat acústica ja és molt bona i la protegeix, de cara al futur, perquè continuï igual de tranquil•la i silenciosa. Gràcies a la distinció, aquest indret i els seus voltants quedaran preservats d’activitats potencialment generadores de soroll. Així, per exemple, les empreses o particulars que vulguin desenvolupar activitats a prop necessitaran una llicència que acrediti un baix nivell de contaminació acústica.

La declaració inclou un pla específic de mesures per a la conservació de les condicions acústiques de la zona, com la restricció del pas de vehicles o el control de soroll de l’autopista AP-7.

Territori vol fomentar a Catalunya la progressiva declaració de més zones com la del Papiol. A partir d’aquesta primera experiència, la intenció és treballar amb altres ajuntaments que estiguin interessats a protegir zones o espais concrets.

L’Ajuntament del Papiol va sol•licitar al govern català la declaració de la ZEPQA l’any 2012, després d’haver aprovat el mapa de capacitat acústica del municipi, encarregat abans del mandat 2011-2015.

La normativa catalana en matèria de contaminació acústica vetlla per la protecció de determinats espais d’interès natural o social en relació al soroll i fomenta la declaració d’aquestes zones.

La ZEPQA del Papiol es va inaugurar aquest dimecres 9 de desembre per la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Assumpta Farran, i l’alcalde del Papiol, Joan Borràs, acompanyat del primer tinent d’alcalde, Jordi Bou. L’acte inaugural,obert al públic, va tenir lloc a les 11 h a l’Ajuntament i va continuar amb una visita a la zona de protecció.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here