La Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya (CPTUC) ha donat llum verda al pla director urbanístic del Delta del Llobregat que amb 702 hectàrees abasta els municipis de Sant Boi del Llobregat, Viladecans i Gavà

ACN Barcelona.- El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que ha presidit la comissió, ha destacat que amb l’aprovació s’han desclassificat 121 hectàrees de sòl que estaven considerades com urbanitzables cosa que ha suposat un increment del 40% dels espais destinats per ús agrari i de lleure i un reducció del 70% del sòl susceptible de ser edificat. L’objectiu de la reforma és ”bloquejar” les expectatives de creixement urbanístic que pressionen al Delta del Llobregat.

El conseller Santi Vila ha considerat la decisió de la CPTUC com ”excel·lent” perquè ha aconseguit un ”doble objectiu”.

Per una banda, amb el nou escenari urbanístic es ”garanteix” la preservació del parc agrari del Llobregat i d’una activitat agrària important on s’obtenen el 15% dels productes agraris que es consumeixen a Barcelona.Un altre valoració positiva del nou pla urbanístic és que a més d’aquesta preservació mediambiental s’ordena la possibilitat de desplegar noves activitats econòmiques en el perímetre del parc cosa que esvaeix qualsevol dubte sobre l’equilibri mediambiental.

El Departament de Territori i Sostenibilitat reconeix que l’ecosistema del parc agrari del Delta del Llobregat té un caràcter ”fràgil” i ”vulnerable” a tot un seguit d’amenaces, especialment les generades per les ”expectatives de desenvolupament urbanístic” que pressionen a la regió.El pla abasta un total de 702 hectàrees situades en l’àrea d’influència del parc agrari del Baix Llobregat i afecta directament als municipis de Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Gavà.

Territori considera la regió com un ecosistema d’alt interès ecològic i social, ric en biodiversitat i a la vegada un clúster d’activitat econòmica agrària. En relació amb les zones d’activitat econòmica, el conseller ha destacat que hi haurà cinc sectors amb un total de 156 hectàrees. Aquests sectors es distribuiran a la zona de Joncs al terme municipal de Gavà, situat en la intersecció entre la carretera BV-2041 de Gavà a Begues i la C-32. L’ús programat és per activitat industrial, logística, terciari i d’oficines.

L’altre sector és el de Can Sabadell, en el terme municipal de Viladecans, a l’oest de l’aeroport de Barcelona i a l’entorn de la riera de Sant Climent. En aquesta zona està programat acollir activitats econòmiques vinculades al sistema aeroportuari i oficines. El tercer sector és el Serral Llarg, també al terme municipal de Viladecans, situat a l’extrem sud del terme municipal a ambdues bandes de l’autovia C-31. una territori on es podran acollir hotels, activitats turístiques i esportives. 

El quart eix d’actuació es podrà fer en el sector Llevant, en el terme municipal de Sant Boi del Llobregat, situat a l’est del nucli urbà i tindrà com objectiu completar els límits de la trama urbana. En aquest cas es deixa una àrea residencial a l’extrem nord, en continuïtat a la prevista a l’altra banda del carrer Bonaventura Calopa, amb 274 habitatges. També delimita tres peces autònomes destinades a l’activitat hotelera i econòmiques. 

Finalment, el cinquè eix d’actuació econòmica està programat al sector antic híper a Sant Boi de Llobregat, situat a l’extrem sud del terme municipal, al costat del recinte de Mercabarna-Flor i de l’aeroport del Prat. Aquest espai està programat per a usos industrials, terciaris i d’oficines de suport a la instal·lació aeroportuària.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here