Augmenta la participació en el segon avenç electoral. A Martorell puja d’un 36,8% al 38%. En el global de Catalunya l’afluència a les urnes es situa 3 punts i mig per sobre del 2011. Ha pujat d’un 53,2% a un 56,7%. Augmenta 4 punts en la província de Barcelona, fins arribar al 57’5%. En termes generals, les xifres són inferiors al 27S, tot i així a la tarda s’està produint l’augment que s’esperava, enfront la sorprenent baixada del matí. La gent va a votar però hi va més tard
Un apoderat d’En Comú Podem confessa que havia patit en veure que la participació no pujava en concordança «amb les condicions que es donen aquestes eleccions». Bromeja que al matí «la gent estaria veient el Barça». Es mostra molt optimista, ja que «gent desmoralitzada pel PP i el PSOE que no votava ara està venint» i afegeix que Ciutadans està sent «desemmascarat». Per eliminació, creu el seu partit tindrà un bon resultat.

Ens trobem a una parella jove que va a votar la confluència d’esquerres. No saben si hi ha més il·lusió, però recorden les últimes generals; «si no anem a votar la gent del carrer ja sabem què passa», en referència a la majoria absoluta del PP. Es mostren «optimistes», ja que no coneixen a ningú que voti els que consideren «els dolents».

Ara ens trobem dues persones més grans. Podrien ser els avis dels anteriors, tenen una actitud semblant però es resisteixen a dir qui votaran. Diuen que «es poden dir moltes coses a la tele i tenir molts pardals al cap», però que «hi ha un govern que en plena crisis ha aguantat el cop». Conclouen que la «gent torna a trobar feina i cobrar la pensió». Acaben confessant que han votat al PP.

A la tarda la majoria de gent vota en parella, però hi ha una que sorprèn. El noi afirma que va votar Catalunya Sí Que Es Pot i ara votarà ERC perquè s’ha fet «indepe», i la noia que, després de votar Junts Pel Sí, ara ho farà per En Comú Podem, per «premiar la seva valentia amb el referèndum».

Menys gent diu què ha votat

Menys il·lusió, menys fotos davant l’urna, menys diaris sota el braç i no es queden tanta estona. La majoria de gent que vota per la tarda no diu amb tanta felicitat qui ha votat, molts diuen que «voten com sempre», o «per obligació». Quan són preguntats pel seu vot responen «què t’importa» o «per a què el vols saber», es demanen.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here