Avui tindrà lloc la inauguració de l’exposició itinerant Catifes de Ciment. El món de la rajola hidràulica. Aquesta mostra posa en valor la rajola hidràulica molt vinculada a l’arquitectura catalana 
“Catifes de Ciment” és una exposició organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i el Consorci del Patrimoni de Sitges. Després de l’èxit registrat a Sitges, i de diverses aturades al Maresme i Vallès, la mostra es podrà visitar al Museu Can Tinturé d’Esplugues fins el 3 d’abril. 

Les peces i els documents que formen l’exposició procedeixen del fons de la col·lecció particular de Jordi Griset (col·leccionista de mosaic hidràulic) i d’institucions publiques i privades. 

Entre les peces que formen part de la mostra, destaquen dos catàlegs cedits per l’Arxiu Municipal d’Esplugues: CATÀLEG Fàbrica de Mosaicos Hidráulicos Bulet y Cia (1924) i CATÀLEG Mosaicos E F Escofet y Cia, núm. 7 (1913). Aquest segon va ser restaurat especialment per a l’ocasió. 

Un repàs cronològic al món de la rajola hidràulica des dels antecedents ceràmics, passant pels panots dels carrers, i fins a l’actualitat quan algunes empreses de disseny d’interiors han tornat a apostar amb força per aquest tipus de paviment. 

L’eix central de la mostra és el període de 1880 a 1930 quan es van desenvolupar els dissenys més elaborats i complexos; i els mosaics hidràulics van esdevenir el paviment favorit per les cases modernistes i noucentistes. 

En la seva aturada a Esplugues la mostra incorpora un àmbit local en el que s’explica la relació amb el municipi, des de dos punts de vista: 

Per una banda, estudis recents han demostrat que la fàbrica Pujol i Bausis va actuar com a distribuïdora de rajoles hidràuliques. I per altra, el mateix edifici de Can Tinturé, on tot i la desaparició dels arrambadors i la resta de decoració original, s’han mantingut els mosaics hidràulics de l’època, és exemple immillorable per veure i trepitjar catifes de ciment en la seva ubicació original. 

Per complementar l’exposició, els Museus d’Esplugues han preparat una programació especial d’activitats dirigida a diversos tipus de públic 
• Conferència: Mosaic i ceràmica. El color a l’arquitectura modernista 
Dimecres, 10 de febrer, 19 h, La Masoveria de Can Tinturé 

De la mà del col·leccionista i especialista Jordi Griset, i de la doctora Marta Saliné de GRACMON de la UB ens aproparem al món del mosaic durant el modernisme. Parlarem de mosaic hidràulic i mosaic ceràmic, dues tècniques que van completar la tasca dels arquitectes del moment. 

Presentació del llibre: L’art del mosaic hidràulic a Catalunya 

• Sortida a Manresa: Visita a Mosaics Martí 
Divendres, 26 de febrer. De 9 a14, Punt de trobada: Aj. Esplugues 

Us proposem una visita al Taller de Mosaics Martí per veure in situ l’elaboració de les rajoles hidràuliques,una tècnica manual que es continua mantenint des de principis del segle XX. 

• Activitat gratuïta prèvia. Inclou transport 

• Inscripció al Museu Can Tinturé a partir del l’1 de febrer. 

• Activitat familiar: Peuades al Museu. Descobrim els mosaics hidràulics 
Diumenge, 13 de març de 2015. 11 h, Museu Can Tinturé 

Ens hem fixat mai què és el que trepitgem? Sabem com és el terra de casa nostra? Us convidem a una visita especial per a nens i nenes a l’exposició “Catifes de Ciment” en la qual ens aproparem a les rajoles hidràuliques i descobrirem els terres de Can Tinturé. 

Després, entre tots els nens i nenes, farem el nostre mosaic imitant les decoracions modernistes. 

• Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Nens i nenes de 6 a 10 anys 

Informació pràctica 

Obert al públic del 29 de gener al 3 d’abril. Entrada lliure 

Horaris: de dimarts a divendres de 17 a 20 h, dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, diumenges i festius de 10 a 14 h. Tancat tots els dilluns. 

Visita guiada a Catifes de Ciment Tots els diumenges a les 12 h (3 euros) i grups prèvia reserva.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here