La mostra sobre Lesbos es pot visitar al Palau Falguera fins al 6 de març, de dimarts a divendres de 18 a 20 h; i diumenges i festius, d’11 a 14h

Aquest divendres 19 de febrer, a les 20 h, es va inaugurar al Palau Falguera l’exposició de fotografies “Shameful Island. Lesbos, la porta d’entrada a Europa”, una mostra dels fotoperiodistes Raül Clemente i Xavi Herrero sobre l’arribada de refugiats a l’illa grega de Lesbos. 

La mostra reflecteix la situació que es viu a l’illa, on diàriament arriben per mar centenars de famílies refugiades en condicions molt precàries i amb l’únic objectiu d’accedir a Europa. Les fotografies també evidencien el paper que ha jugat el vell continent en l’acollida dels refugiats, més preocupat a tancar les fronteres que a vetllar pels drets humans.

Els autors de les fotografies han seleccionat per a l’exposició una cinquantena d’imatges, les quals han dividit en quatre etapes: l’arribada dels refugiats en barques; els dies de trànsit que passen per travessar l’illa de nord a sud, on hi ha els camps de refugiats; l’espera fins que aconsegueixen ser registrats i comprar un bitllet per marxar cap a Atenes i, per últim, la sortida cap al destí desitjat. 

El santfeliuenc Raül Clemente ha explicat a Ràdio Sant Feliu haver quedat impressionat pel “caos” que hi ha a Lesbos i per haver viscut “una barreja d’emocions i sensacions molt fortes que en els primers moments et deixen en estat de xoc”. Fotografiar la realitat que es viu a l’illa grega l’ha fet viure moments molt dramàtics i, fins i tot, “surrealistes perquè veus molts fotoperiodistes treballant a la zona”. 

Precisament, la duresa de la situació, va fer que durant l’estada a Lesbos deixés en moltes ocasions la càmera de fotos a un costat per ajudar “com un voluntari més”. En Xavi Herrero també ha viscut l’experiència amb intensitat i ha explicat la importància de documentar què està passant per intentar posar fi a la situació.  

L’exposició sobre Lesbos és el segon projecte de fotoperiodisme que fan junts Raül Clemente i Xavi Herrero, que es van estrenar en el treball a dos mans al 2011, copsant la situació d’Egipte. 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here