Els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Sant Boi, PIMEC, AEBALL (Foment), UPC, CCOO, UGT i Cambra de Comerç es constitueixen com a plataforma amb l’objectiu comú d’assolir en els propers anys una millor mobilitat interurbana

Assolir en els propers anys una millor mobilitat interurbana a la Plana del Delta amb un transport públic modern, eficaç i sostenible per a tothom, prioritzant les actuacions i inversions a partir de criteris homogenis i transparents de rendibilitat social i econòmica. Amb aquest objectiu comú, els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Sant Boi, juntament amb PIMEC, AEBALL (Foment), UPC, CCOO, UGT i Cambra de Comerç han decidit sumar esforços i constituir-se com a plataforma per superar les dificultats de connexió dels esmentats municipis de la Plana del Delta amb la resta de municipis metropolitans i la ciutat de Barcelona, i amb altres nusos de transport públic propers com els Ferrocarrils de la Generalitat, el Metro, el Trambaix i la línia R3 de Renfe.

La plataforma ha estat presentada aquest matí en el marc d’un acte desenvolupat a la sala d’actes de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) ubicada al campus de la UPC a Castelldefels, i que ha comptat amb les intervencions del rector de la UPC, Enric Fossas, les alcaldesses Candela López (Castelldefels), Raquel Sánchez (Gavà) i Lluïsa Moret (Sant Boi), l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, el secretari de Política sindical de Mobilitat d’UGT, Omar Minguillón, el secretari general de CCOO Baix Llobregat-Alt Penedes, Anoia-Garraf, Toni Mora, el president de la Cambra de Comerç – Baix Llobregat, Carles Guilera, el president de PIMEC Baix Llobregat-Hospitalet, Ramon Pons, i el president d’AEBALL, Manuel Rosillo.

La nova plataforma neix amb l’objectiu de sumar i fer més força per recuperar un seguit de projectes de millora de la xarxa de rodalies metropolitana de Barcelona i que, malgrat estar planificats, van quedar aturats sense data com són els projectes del Metro del Delta, el carril bici i el bus segregat a la C-245 i la línia d’interconnexió dels parcs empresarials. Així, amb la voluntat de millorar la mobilitat d’una de les zones més dinàmiques i poblades de Catalunya, la plataforma demana a les administracions competents:

  • La tramitació de l’execució del Metro del Delta
  • Un estudi de mobilitat per millorar la connexió amb l’aeroport, incorporant una línia o línies d’autobús i un carril bici segregat per millorar la connectivitat de les seves zones industrials
  • Revisar el projecte de transformació de la C-245 perquè disposi d’un vial segregat per a autobusos i un altre per a bicicletes
  • Executar les inversions necessàries en la línia de Rodalies de Renfe R2 Sud, així com programar la creació d’una nova estació de Renfe entre Gavà i Castelldefels que actuï d’intercanviador en la futura línia R3
  • Estudiar la creació d’una estació L9 de Metro entre la T1 i la T2 de l’aeroport
  • Impulsar les taules de mobilitat als polígons industrials dels municipis de la Plana del Delta

“Del que es tracta és de continuar reivindicant aquesta manca d’inversió que ha tingut el nostre territori durant tant de temps. Reclamem la millora del transport públic per una banda però també la millora de les infraestructures”, ha afirmat l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López. «El que fem amb aquesta proposta és apostar per un model diferent de mobilitat més sostenible i més eficient, també sumant a la lluita contra el canvi climàtic que és evident que és necessari que engeguem aquest projecte compartit entre els diferents territoris per connectar la nostra comarca però també per defensar un altre model de transport en aquesta línia”, ha afegit l’alcaldessa.

López ha volgut destacar també que per a Castelldefels “és prioritari comptar amb la ciutadania. Ara fem un front comú amb els sectors econòmics i socials que creiem que és molt important perquè millorem les condicions de mobilitat dels treballadors. Però també hem de comptar amb la ciutadania perquè al final les necessitats del dia a dia es sumen a les necessitats que tenim com a territori, a les millores de Rodalies, de les connexions amb bus o a les millores del carril bici”.

En la mateixa línia, el rector de la UPC, Enric Fossas, ha volgut manifestar que “donem suport a la plataforma no només perquè entenem que la Universitat ha d’actuar en complicitat amb el seu territori, sinó perquè una mobilitat poc eficient és una dificultat afegida a d’altres en el desenvolupament ple de l’activitat de la Universitat, a la qual cada dia es desplacen moltes persones per treballar, per fer recerca i per estudiar” i ha assegurat que els trajectes que han de fer els estudiants de la zona per arribar al campus de la UPC a Castelldefels “és dels més absurds” que hi ha perquè s’han de fer “complicades connexions logístiques” que “no faciliten en absolut el foment de la universitat al sí de la comarca”.

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, també ha denunciat les dificultats que tenen els habitants dels municipis del Delta del Llobregat per anar a l’aeroport o a les platges del municipis propers en transport públic, per exemple. Un dels projectes que reivindica la plataforma és la recuperació de l’anomenat ‘Metro del Delta’, una connexió ferroviària soterrada que uneixi Castelldefels i Cornellà i que està previst al vigent Pla Director d’Infraestructures del transport públic col·lectiu de la Regió Metropolitana de Barcelona 2011-2020) amb una inversió de 2.065 milions d’euros.

“No estem demanant crear res de nou, es tracta de rescatar el que ja s’havia definit i acordar amb les administracions com ho fem i amb quin ‘timing’”, ha destacat l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.També reclamen la revisió del projecte per a la transformació de la C-245 perquè disposi d’un vial segregat per a autobusos i un altre per a bicicletes. Un projecte que faria molt més “viable”, com ha destacat l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, unir els diferents municipis en una xarxa eficients d’autobusos. És per això que també reclamen que es faci un estudi del sistema de mobilitat de l’àmbit que connecti l’aeroport, la franja litoral i el campus de la UPC amb els municipis de Sant Boi, Castelldefels, Gavà i Viladecans, i aquests amb la resta de comarca per millorar la connectivitat de les seves zones industrials.

La Plataforma per a la promoció i el foment d’una mobilitat i un transport públic eficient i sostenible a la Plana del Delta del Llobregat la formen els Ajuntaments de Gavà, Castelldefels, Viladecans i Sant Boi, els sindicats CCOO i UGT, la Cambra de Comerç, les patronals PIMEC i AEBALL (Foment) i la UPC.Els seus membres han destacat que el Delta del Llobregat, que comprèn els municipis de Gavà, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat i Viladecans, és un territori que tant per demografia (més de 250.000 habitants) com per pes econòmic hauria d’haver estat tractat “preferentment” per les diferents administracions i que això no ha estat així. En aquest sentit, els alcaldes dels municipis han lamentat que, contràriament, han estat sistemàticament “oblidats” i que “ja és hora” que la zona rebi “un retorn en forma d’inversions”.

En línies generals, el que persegueix la plataforma presentada aquest dimarts és que les administracions competents, tant l’Estat com la Generalitat, recuperin projectes “guardats en un calaix” per culpa de la crisi econòmica per “vertebrar el territori” millorant la mobilitat interna. Han recordat que La Plana del Delta del Llobregat compta amb universitats de referència com el campus de la UPC a Castelldefels, l’aeroport de Barcelona, el port de Barcelona, centres tecnològics i polígons industrials amb molta activitat econòmica que en aquests moments estan totalment desconnectats.

Per últim, també demanen que s’impulsin les taules de mobilitat als polígons industrials del municipis de la Plana del Delta, i d’aquests amb la ciutat de Barcelona, per tal de coordinar les actuacions públiques i privades des de les diferents administracions i agents socials, i facilitar i fer més eficient la mobilitat de treballadors, clients i proveïdors.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here