L’òrgan gestor del parc expressa un rebuig frontal a la construcció d’aquesta infraestructura, tal com ja han fet l’AMB i diversos ajuntaments metropolitans. L’Assemblea celebrada ahir també va servir per aprovar una moció de rebuig a les pràctiques militars en l’àmbit del parc

Ahir, 20 de juny del 2016, es va celebrar l’Assemblea del Consorci del Parc Natural de Collserola, del qual l’AMB en forma part. Durant la sessió es va aprovar per unanimitat el pressupost d’enguany per al Consorci, que ronda els 5,5 milions d’euros, dels quals l’AMB aporta 2.493.670 €.

L’Assemblea també va servir per aprovar, per unanimitat i a proposta de la presidenta de l’AMB, Ada Colau, una resolució de rebuig al pas a la línia de molt alta tensió (MAT), una qüestió ja debatuda mesos enrere pel Consell Metropolità, que va reclamar formalment al Govern Central una modificació del traçat.

La línia MAT Collserola

Red Eléctrica Española (REE) preveu la construcció de diverses línies MAT de 400.000 volts de tensió des de l’estiu del 2007, en què la ciutat de Barcelona va sofrir diversos episodis de talls de corrent elèctric, amb una àmplia afectació ciutadana. En el seu moment, aquesta mesura ja va ser qüestionada per diversos experts.

A banda de la construcció de subestacions elèctriques en diferents municipis metropolitans, malgrat l’oposició dels mateixos ajuntaments i de la ciutadania pels riscos ambientals i de seguretat que això suposa, al Parc Natural de Collserola s’hi contemplen diverses actuacions d’aquestes característiques, com una nova subestació 400/220 kV (Desvern), la connexió a l’alçada de St Feliu de Llobregat amb la línia de Begues-Rubí mitjançant una entrada i sortida que implica un nou tram de línia aèria de doble circuit, i la construcció d’una nova línia aèria per unir les subestacions de Desvern i Gramenet, creuant tot l’àmbit del parc.

L’entorn de Collserola és particularment sensible a aquest tipus d’actuacions, de manera que qualsevol proposta en aquest sentit no hauria d’obviar que ja s’hi ubica un passadís energètic i que no es pot sotmetre el Parc a una nova ferida longitudinal. A més, l’alt voltatge de la línia requeriria un passadís de seguretat de més amplada que, si no s’utilitza el passadís existent, “trinxaria” literalment el Parc.

L’any 2009, l’Ajuntament de Barcelona va proposar a REE aprofitar la perforació d’un túnel que Aigües Ter-Llobregat (ATLL) estava construint per unir els dipòsits de Trinitat i de la Fontsanta per fer passar la connexió elèctrica de manera soterrada pel mateix túnel. En aquella ocasió, el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo va desestimar assumir el sobrecost associat a la modificació del túnel i el pas de la tecnologia aèria a la soterrada.

Així doncs, l’Assemblea del Consorci del Parc Natural de Collserola ha rebutjat aquesta actuació mitjançant una moció amb els acords següents:

Primer.‐ Manifestar la voluntat ferma de protegir de manera efectiva els espais naturals del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Segon.‐ Reiterar l’oposició al projecte per manifestament innecessari i recordar a Red Eléctrica Española que a data d’avui no ha estat capaç de demostrar el contrari.

Tercer.‐ Rebutjar que s’intenti complir el tràmit de l’estudi d’impacte ambiental de l’anella metropolitana de 400 kV al seu pas per Santa Coloma de Gramenet per la via simplificada tal com especifica una resolució publicada al BOE, tot vulnerant la llei i menystenint el posicionament de les institucions comunitàries i furtant a les institucions afectades i a la ciutadania el dret a participar en aquest procés.

Quart.‐ Exigir al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que, tal i com les institucions comunitàries demanen, la declaració d’impacte ambiental de la MAT comprengui la totalitat de la nova línia de 400 kV proposada, incloent-hi l’alternativa zero, és a dir tota l’anella de la Regió Metropolitana de Barcelona que s’ha intentat avaluar i construir fragmentàriament.

Cinquè.‐ Traslladar els acords a la DG de Medi Ambient de la UE; al Ministerio de Industria, Energia y Turismo y al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente del govern de l’Estat espanyol; a la Secretaria d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, a la DG d’Energia i a la DG de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, a Red Eléctrica de España, SA, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, als
ajuntaments metropolitans, a la Plataforma Ciutadana de Defensa de Collserola i a la Plataforma Aturem la MAT.

Rebuig a les activitats militars al Parc Natural de Collserola

La sessió d’ahir al matí també va servir per aprovar una resolució de rebuig a les activitats militars dins de l’àmbit del Parc. Donat el caràcter de Collserola com a espai d’oci, lleure i activitat física per a molts ciutadans, i la presència de 13 centres educatius en el seu entorn, aquesta resolució demana el cessament d’activitats de l’exèrcit, atès que aquestes pràctiques militars no han de ser una escena habitual al Parc, que té unes finalitats diferents, com són la preservació de la biodiversitat de l’entorn, l’educació en els valors de respecte a la natura, l’ús social i l’afavoriment de la preservació del gran pulmó verd de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here