La ponència de Mireia Barba sobre l’aprofitament dels aliments inaugura la XVIII Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial

Un centenar de professionals de la sanitat es van reunir divendres 17 de juny al centre Can Calderón de Viladecans en el marc de la XVIII Jornada de la Societat Catalana de Qualitat Assistencial (SCQA). Amb el lema “Menys és més”, els assistents van reflexionar sobre com l’eficiència i la sostenibilitat poden ajudar a millorar la qualitat dels serveis sanitaris. Carles Ruiz, alcalde de Viladecans; Josep Davins, subdirector general d’Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques del departament de Salut;
i Andreu Aloy, president de la SCQA, van ser els encarregats d’obrir la jornada, organitzada per la SCQA i l’Hospital de Viladecans.

En la sessió inaugural, Mireia Barba va presentar un projecte solidari anomenat “Espigoladors”. Aquesta iniciativa té per finalitat recuperar la fruita i verdura que es descarta per tal de transformar-la en conserves naturals i artesanals, com ara melmelades, cremes o salses. El projecte s’inspira en la figura de l’espigolador, ofici ancestral, protagonitzat majoritàriament per dones, que consistia en recollir les restes de la collita. Barba ha volgut recuperar aquest nom perquè la tasca que fan els voluntaris del projecte és la mateixa: arrepleguen la fruita i la verdura que productors i venedors descarten, ja sigui per raons estètiques, per excedents de producció o perquè està madura i el consumidor ja no la compra. “Volem recuperar l’activitat, l’ofici i la dignitat dels primers espigoladors. Ara, sovint s’amaguen perquè senten que han perdut l’autoestima i la dignitat”, va explicar.

Els productes d’“Espigoladors” es comercialitzen amb la marca “Es Imperfect” i compten amb la recomanació de la xef catalana Ada Parellada. Una part de la producció es dóna a entitats socials per tal de proporcionar aliments frescos, sans i nutritius a persones que no en tenen. L’objectiu és evitar el malbaratament d’aliments i concebre les minves alimentàries com un recurs i no com un residu.

En l’àmbit sanitari, la XVIII Jornada de la SCQA va servir per presentar diferents experiències inspirades en el lema “Menys és més” que s’estan portant a terme en organitzacions com l’Hospital de Viladecans, l’ Institut Català de la Salut, el Consorci Sanitari Integral, el Consorci Sanitari de Terrassa o l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), entre d’altres. En les ponències es va posar de manifest la importància de ser més eficients i resolutius en la pràctica assistencial, racionalitzant proves i recursos en benefici d’un millor model d’atenció als pacients.

Mig centenar de comunicacions

També es van presentar 50 comunicacions distribuïdes en quatre àmbits temàtics: millora de la gestió de les organitzacions, seguretat del pacient, millora de la qualitat en Atenció Primària i millora de la qualitat en Atenció Hospitalària. Entre totes, el premi a la millor comunicació va ser per “Promoció del right care en un centre d’atenció primària” d’Oscar Garcia, metge de família i col·laborador del Projecte Essencial (AQuAS).

A la taula de cloenda, Montserrat Oliveras, presidenta del comitè organitzador i directora de l’Hospital de Viladecans, va destacar el bon funcionament i excel·lent nivell científic de la jornada. Montserrat Figuerola, gerent territorial de l’I CS a l’Àrea Metropolitana Sud, va agrair la participació i va subratllar que “l’important dels projectes no és només fer-los, sinó tenir la capacitat de compartir-los en comunitat”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here