Ho va fer ahir Xavi Domènech des de Cornellà, acompanyat de les també candidates Aina Vidal i Mar Garcia, en una reunió amb col·lectius de treballadores del sector de la cura, de la llar, de la geriatria i de la teleassistència, “un sector fonamental en l’Estat del Benestar”, des d’on Domènech va aprofitar per traslladar les mesures de la seva candidatura per acabar amb la precarietat laboral femenina. “Per acabar amb la desigualtat impulsarem mesures que busquen que el feminisme impregni tots els àmbits: a la llar, a les administracions i a les empreses”, va dir, per la qual cosa En Comú Podem impulsarà un Pla de xoc per acabar amb la precarietat femenina i reduir la bretxa salarial. “No tenim justícia de gènere sense reorganització del tems i de la cura”, va assegurar

D’aquesta manera, la candidatura encapçalada per Domènech també aposta per incrementar el salari mínim interprofessional fins a assolir l’objectiu de la Carta Social Europea del 60% del salari mitja pactat en el conveni col·lectiu (1000€) i aplicar la mateixa ràtio a la pensió mínima contributiva.

Igualment, Garcia va avançar que promouran una Llei de promoció de la coresponsabilitat i sostenibilitat de la vida, que fomenti la coresponsabilitat dels homes en les cures i que, entre d’altres, impulsi permisos remunerats per atendre necessitats familiars de cura sense perjudicar els drets laborals i socials de les persones treballadores i equiparar els permisos de paternitat als de maternitat, intransferibles i remunerats al 100%.

I per abordar la bretxa salarial que també afecta a les pensions, Garcia va assegurar que En Comú Podem aposta per augmentar les pensions no contributives. La candidatura de la confluència aposta per abordar, com a pla de xoc, la millora de les pensions de viduïtat més baixes fins que constitueixen el 75% del salari o de la pensió de la parella i que arribin al 100% en cas que els ingressos resultants siguin inferiors als índex de renda mínima. Impulsar un nou pacte social pel sistema de pensions que superi l’actual concepte de dret derivat de la parella, i el transformi en dret garantit per la condició ciutadana.

Per tot plegat, Domènech va reclamar “fer fora el PP” i constituir un govern que legisli a favor de les dones, ja que el 85% de llocs de treball destruïts al sector serveis des que va començar la crisi eren llocs ocupats per dones, i el 70% de les persones que cobrem el SMI són dones. “Els índex de pobresa atur o precarietat afecten sobretot a dones”, va recordar.

“El referèndum ha de ser un compromís per a la conformació del proper govern espanyol”

Així de contundent es va mostrar Domènech pel que fa la suposada disparitat d’opinions sobre el referèndum entre Pablo Iglesias i ell, i va garantir que tots dos estan convençuts que el referèndum “ha de ser un compromís per a la conformació de govern”.

Segons el candidat dels comuns, el compromís que “ineludiblement el referèndum s’ha de fer” arribaria abans de la investidura i, posteriorment, s’obriria una taula de negociació amb la Generalitat i les forces polítiques catalanes. “Aquesta taula hauria de perfilar la forma concreta de realització del referèndum”, va afegir durant l’acte electoral d’aquest dimecres a Cornellà. Fonts de Units Podem van explicar aquest passat dimarts que estan valorant la creació d’una taula paral·lela de negociació amb el PSOE sobre el referèndum per agilitzar la formació de govern si els números sumen després del 26-J.

Domènech va recordar que aquesta és, precisament, la via que es va aplicar al Regne Unit quan el primer ministre David Cameron va acordar la celebració del referèndum d’independència amb el primer ministre escocès, Alex Salmond. De fet, segons En Comú Podem, no hi ha canvis respecte al que ja es va veure en els mesos posteriors al 20-D. Aleshores Iglesias ja va plantejar la constitució d’una taula de negociació entre En Comú Podem i el PSC per abordar el tema del referèndum, sense desvincular-la d’un hipotètic pacte de govern entre Podem i el PSOE.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here