Després d’haver seguit la campanya electoral al Baix Llobregat, així he vist els diferents partits polítics. Segurament ha sigut una de les campanyes electorals més grises que es recorden on, això sí, el Partit de Xavier Domènech hi ha tingut un paper destacat 

1. Podem. Ha connectat amb els anhels d’una part important de la població, no necessàriament la més perjudicada per la crisi. Però sobretot ha atret amb una capa de la societat precaritzada que arran de la crisi ha vist minvades les seves expectatives. També ha sigut el partit que ha combinat un discurs de masses als platós de televisió amb un discurs més elaborat a l’entorn de la Tuerka destinat, segurament, a guanyar suports en àmbits juvenils i del món de la cultura.

2. ERC. Ha tingut un to gris, tediós i protagonitzat per queixa constant (contra Podem, contra la CUP, contra els socialistes, contra el PP, contra Ciutadans…). El fet d’haver-se posicionat tan a la contra, ha fet deslluir el suculent discurs de la república catalana, que per altra banda, té dificultats per ser invocat en unes eleccions espanyoles (on molta gent no acaba de veure què hi van a fer els partits independentistes). En canvi, ERC ha pogut explotar al màxim la figura de Gabriel Rufian, un polític a l’alça a qui malauradament no s’ha pogut veure al Baix Llobregat. 

3. Si parlem de Convergència i el PSC, no aproven l’examen. Es nota que són dos gegants que han perdut fuel pel camí. Els grans equips de campanya que tenen, la música triomfal quan apareix el cap de files, o una excessiva concentració en només una o dues figures mediàtiques no els donarà previsiblement els resultats que esperen.

4. Per últim, Ciutadans i el Partit Popular. Els primers han abandonat la laboriosa feina de preparar actes polítics al Baix Llobregat. Això hagués implicat buscar ponents, demanar els espais, coordinar esforços, pagar viatges de candidats d’altres llocs, etc. Res de tot això. Ciutadans ha preferit fer campanya des dels mitjans, oblidant el tracte amb la gent en el seu graner de vots número 1: el Baix Llobregat. Del PP poc se’n pot dir, més o menys el mateix, però amb l’agreujant d’haver de defensar un ministre d’interior acusat de conspirar il·legalment contra altres partits (i raonablement demostrat).

Guillem Amatller, periodista de Sant Joan Despí

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here