Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Sant Boi, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, que compta amb la participació entre d’altres, dels municipis baixllobregatins de Castelldefels, El Prat, Esplugues, Gavà, Molins de Rei, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans; a més de diverses institucions i entitats.  L’objectiu és donar a conèixer la feina dels defensors i les defensores dels drets humans, cosa que contribueix a conscienciar la població de les ciutats participants sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en el dia a dia

Els defensors dels drets humans (procedents de Síria, Palestina, Rwanda, el Brasil, Colòmbia, Hondures, Uganda, el Perú i la Xina) seran rebuts pel Parlament, la Diputació de Barcelona, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Així mateix, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans, com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya.

20 anys del Barrejant de Sant Boi

Enguany es celebren 20 anys de la primera edició del Barrejant. La Trobada de la Solidaritat de Sant Boi, tindrà lloc els dies 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre sota el lema “Som iguals, som diferents. 20 anys de Barrejant: 1996-2016″. L’acte inaugural es farà el dia 30 de setembre a Can Massallera, a les 19 h, i serà a càrrec d’un dels participants del projecte ?Ciutats Defensores dels Drets Humans”, Jeison Castaño “Jeihhco”, activista colombià per la pau a les comunes de Medellín. Aquesta edició especial de Barrejant oferirà un ampli ventall d’activitats amb espectacles, activitats lúdiques i conferències i taules rodones (amb la presència destacada de les persones convidades al projecte ?Ciutats defensores del Drets Humans”).

Nou defensors i defensores del Drets Humans

En l’edició d’enguany arribaran a la ciutat a explicar els seus projectes els següents activistes:

Zaina Erhaim, periodista i coordinadora de l’Institute of War and Peace Reporting (IWRP) i cofundadora del Local Coordination Committee a Síria. Al llarg dels dos últims anys, ha format més de 100 reporters dins de Síria, aproximadament un terç d’aquestes eren dones i ha ajudat a establir nous diaris i revistes emergents en aquest país en guerra. Ha rebut reconeixements destacats com de Periodistes sense Fronteres.

Essam Daod, metge psiquiatre palestí i fundador de l’organització Humanity Crew, que coordina esforços i ofereix ajuda professional d’urgència a les persones refugiades que arriben a les illes gregues. Disposen de psicòlegs i treballadors socials que parlen àrab per acompanyar a les persones més vulnerables sobretot per la dura experiència emocional.

Rebiya Kadeer, presidenta del Congrés Mundial Uigur activista en la defensa dels drets de la minoria musulmana uigur, sotmesa a l’opressió sistemàtica pel govern xinès. Va ser presa de consciència a la Xina i posteriorment nominada per al Premi Nobel de la Pau. Viu exiliada a EUA, des d’on denuncia la mort i el maltractament d’uigurs sota el règim de Beijing.

Lin Muyizere, activista ruandès i el marit de Victoire Ingabire, presidenta de les Forces Democràtiques Unides (FDU) coalició dels partits de l’oposició formats per membres de la diàspora ruandesa. Ingabire va tornar a Ruanda el 2010 i està empresonada des de llavors per haver pronunciat un discurs contrari a la ideologia del partit governant.

Valdenia Paulino, advocada i activista contra la pobresa i contra la violència als barris més marginals de Brasil. Ajudà a crear el Centre de Drets Humans de Sapopemba ?barri perifèric de Sao Paulo que concentra més de 30 faveles?, i investigà i documentà denúncies contra la policia sobre tortures, maltractaments, execucions extrajudicials, extorsions i corrupció.

Jeison Castaño, ?Jeihhco”, activista colombià per la pau, la convivència i la no-violència a les comunes de Medellín, on gran part de la població són famílies desplaçades pel conflicte armat. Impulsa a través del hip-hop la recuperació de la memòria, la dignificació i el treball amb joves per tal d’oferir-los alternatives de vida que no passin per la violència armada.

Sandra Zambrano, advocada de drets humans de la Asociación para una Vida Mejor de Personas Infectadas y Afectadas por el VIH-SIDA en Honduras (APUVIMEH). APUVIMEH, treballa amb la comunitat de LGBTI així com amb afectats pel VIH/SIDA a Hondures. Gestiona un refugi per a persones LGBTI amb VIH/SIDA, la ?Casa Renacer”, i altres projectes que inclouen un programa per a la prevenció del VIH/SIDA i infeccions sexuals i un projecte per a joves gais.

Victor Ochen, fundador de l’African Youth Initiative Network (AYINET), treballa ajudant infants violats i mutilats i obligats a cometre atrocitats durant la guerra a Uganda. Candidat al premi Nobel de la Pau, Ochen va viure 5 anys en un camp de refugiats i una infància marcada pel conflicte a Uganda.

Esperanza Huayama, Presidenta de l’Associació de Dones de la Província de Huancabamba, des d’on denuncia l’esterilització forçada de 300.00 dones indígenes al Perú durant el govern d’Alberto Fujimori. Esperanza és víctima de l’esterilització forçada i lluïta des de fa més de 20 anys per denunciar aquesta gravíssima violació dels drets humans.

Els nou activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col·loquis, i exposicions que s’han organitzat durant els tretze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet , Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here