En aquesta 16a edició, que es celebrarà 14, 15 i 16 d’octubre, es recordarà el centenari de la finalització de les obres de l’escola i de la casa del mestre i el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas

La Colònia està d’aniversari

Les Festes del Modernisme recreen determinats elements de la vida de la Colònia Güell de cent anys enrere.

Aquesta recreació utilitza el mètode d’Història Viva mitjançant teatralitzacions al carrer -com la de la història de l’Elionor que s’explicana continuació-, i altres activitats culturals, totes elles en un context festiu i en el marc arquitectònic incomparable de la pròpia Colònia.

La Festa d’enguany es realitzarà els dies 14, 15 i 16 d’octubre, i recordarà el centenari de la finalització de les obres de l’escola i de la casa del mestre i el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas.

El consistori i els organitzadors de la festa demanen als veïns i veïnes de la Colònia que engalanin els balcons.

LA HISTÒRIA DE L’ELIONOR

L’Elionor tenia catorze anys i tres hores quan va posar-se a treballar. Aquestes coses queden enregistrades a la sang per sempre. Duia trenes, encara, i deia: “sí, senyor” i “bones tardes”. La gent se l’estimava, l’Elionor, tan tendra, i ella cantava mentre feia córrer l’escombra.

Els anys, però, a dins la fàbrica, es dilueixen en l’opaca grisor de les finestres, i al cap de poc l’Elionor no hauria pas sabut dir d’on li venien les ganes de plorar, ni aquella irreprimible sensació de solitud. Les dones deien que el que li passava era que es feia gran i que aquells mals es curaven casant-se i tenint criatures.

L’Elionor, d’acord amb la molt sàvia predicció de les dones, va créixer, es va casar i va tenir fills. El gran, que era una noia, feia tot just tres hores que havia complert els catorze anys quan va posar-se a treballar. Encara duia trenes i deia: “sí, senyor” i “bones tardes”… 

Programa de festes 

Divendres 14 d’octubre

A partir de les 19:30 h, a la Cripta:

• Presentació de la 16a Festa del Modernisme

• Concert de corda a càrrec de Caelum Quartet

• Amb l’acompanyament de la Xaranga, Inauguració de les Exposicions: 

“Escultures del Ferro que parlen” de l’escultor Toni de la Mata, als Cellers.

“Retrats de les Antigues Escoles” al Centre Municipal Sant Lluís.

A partir de les 20:30 h, al pati del Centre Municipal Sant Lluís:

• Obertura de la Taverna Modernista amb projeccions amenitzades amb piano.

Dissabte 15 i diumenge 16 d’octubre
De 10:30 h a 14:30 h, pels carrers de la Colònia Güell

• Recreació dramatitzada de la vida a la Colònia Güell cap al 1900.

• Exposicions i activitats. Les exposicions romandran obertes matí i tarda. 

• 7è Concurs de Pintura ràpida. Tema: Racons escenogràfics de la Festa Modernista.

• Taverna Modernista. La Taverna romandrà oberta matí i tarda de dissabte i diumenge, i vespre de divendres i dissabte.

Dissabte 15 tarda-nit

De 17:00 h a 19:00 h

• Tarda de Tallers per a menuts i menudes: Taller d’Ombres Xineses (Helena Garcia) i Taller de Ceràmica (Maria Reyes), al Centre Municipal Sant Lluís. Taller de Pa (Martí i Miquel Quixal), al Casal d’Avis de la Colònia Güell.

De 19:00 h a 20:00 h

• Taverna Menuda a la Taverna Modernista, a càrrec de les joves promeses musicals.

A partir de les 20:30 h

• Taverna Gran a la Taverna Modernista. Amb sopar de tast i actuacions musicals en directe, entrepans, begudes, etc.

Diumenge 16 d’octubre

A les 14:00 h

• Fi de festa

A les 18:00 h

• Teatre a l’Ateneu “Paraules encadenades” de Jordi Galceran.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here