La ciutat ha estat escollida per la Unió Europea, juntament amb París i Göteborg, per impulsar tres projectes innovadors sobre transició energètica. Dimecres 12 d’octubre es van donar a conèixer a Brussel·les els 18 projectes seleccionats en la primera convocatòria d’Accions Urbanes Innovadores, a la qual s’havien presentat 378 propostes en quatre àmbits d’actuació. En concret, en l’àmbit de la transició energètica, hi van haver 113 candidatures

L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el tinent d’alcalde de Medi Ambient i Ciutat Sostenible, José Luis Atienza, van ser a l’acte que va donar a conèixer els municipis vencedors, emmarcat en la Setmana Europea de les Regions i Ciutats.

Una estructura formada per ciutadania, empreses i l’Ajuntament

El projecte de Viladecans consisteix en la creació d’una nova estructura formada per ciutadania, empreses i Ajuntament, que constituirà un operador energètic integral, amb l’objectiu d’assolir una gestió energètica més eficient. 

Aquest operador promourà la capitalització dels estalvis per finançar la rehabilitació energètica integral dels edificis d’habitatges (millorant el parc d’habitatges local) i treballarà per enfortir l’economia local amb la posada en marxa d’una moneda local, el Vilawatt. La iniciativa permetrà abordar, així mateix, objectius de justícia social tot lluitant contra la pobresa energètica des de l’interior del propi sistema energètic. 

La Unió Europea ha valorat que el projecte sigui “innovador i experimental” per introduir “sol·lucions per millorar l’eficiència i reduir la dependència de les energies fòssils”, així com també “la involucració activa de la ciutadania en la iniciativa”. Es preveu posar en marxa el projecte amb l’inici de l’any 2017 i es desenvoluparà durant 36 mesos, amb una inversió de 4,2 milions d’euros per part de la Unió Europea, el 80% del total del seu cost. 

El consorci que desenvoluparà el projecte està format per l’Ajuntament i uns partners públics especialistes com són: l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, que serà el partner clau en la definició i implementació de l’operador energètic local, i l’Institut Català de l’Energia, que ajudarà a definir el model de contracte d’estalvi energètic. 

També en formen part, en l’àmbit privat, l’empresa Ubiquat Tecnologies, que codissenyarà la moneda energètica local i Gespromat, que aportarà la seva experiència en la gestió de la mediació social i els aspectes legals, financers i tècnics relacionats amb la renovació d’edificis. La consultora energètica local EGM s’encarregarà de l’estudi i anàlisi de dades per crear un sistema d’informació energètica i l’associació LIMA, entitat que fomenta la construcció sostenible, aportarà la seva experiència en disseny constructiu de baix impacte ambiental. 

El municipi més petit d’entre els seleccionats

Viladecans ha estat una de les quatre ciutats espanyoles –d’entre les 72 que s’hi van presentar– que han vist seleccionats els seus projectes en la primera convocatòria del programa Accions Urbanes Innovadores (UIA). Les altres ciutats de l’Estat han estat Barcelona, Madrid i Bilbao. 

De fet, Viladecans és el municipi de menys població dels 18 que han trobat el suport de la Comissió Europea a les seves propostes a través d’aquest nou mecanisme de gestió dels fons FEDER. Així, s’ha situat en el plànol de rellevància d’altres grans ciutats europees com Milà, Amberes, Viena, Torí o Rotterdam, a més de les ja esmentades París, Göteborg, Barcelona, Madrid i Bilbao.

L’objectiu del programa UIA és experimentar iniciatives –replicables en el futur en altres ciutats– a partir d’idees audaces, desenvolupades en comunitat i orientades als resultats, que no s’hagin provat fins al moment, per fer front a desafiaments connectats i estudiar així com responen aquestes idees davant la complexitat de la vida real. Els quatre àmbits de treball de les propostes eren la transició energètica, la lluita contra la pobresa urbana, la integració de les persones migrants i refugiades i la generació d’habilitats laborals.

Font: Ajuntament de Viladecans 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here