L’Ajuntament de Sant Feliu va ser present en un acte celebrat ahir dimecres 26 d’octubre, amb el món local, econòmic, polític, institucional i civil del país, per denunciar l’estat deficient del servei derivat de la manca d’inversió d’Adif i per reclamar el traspàs íntegre del servei de Rodalies al Govern de la Generalitat. L’acte, al que va assistir la primera tinenta d’alcaldia de la capital del Baix Llobregat, Lídia Muñoz, va ser presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont

Més de 300 persones, entre alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, agents econòmics, polítics, socials i institucionals de Catalunya, van participar ahir a l’acte celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i al qual van intervenir també el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, i el vicepresident de l’Associació Catalana de Municipis, Josep Caparrós.

El conseller de Territori i Sostenibilitatva anunciar que el proper 28 de novembre el Govern presentarà un recurs contenciós administratiu contra l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) davant l’Audiència Nacional perquè “se l’insti a invertir d’una vegada per totes, perquè la Generalitat és titular d’un servei impossible”. L’obertura de la via judicial arriba després que Adif no atengués el requeriment previ que l’Executiu va presentar al juliol instant-lo a realitzar les actuacions necessàries per garantir un servei en condicions.

I és que no només no s’ha executat el Pla de Rodalies 2008-2015 (s’ha executat només un 10 per cent dels 4.000 milions d’euros pactats), sinó que el 2015 només es va executar un 26 per cent dels pressupostos i de gener a juny d’enguany només s’ha executat el 9 per cent del pressupost de tot el 2016. 

I només estan en servei un 4,1% de les actuacions previstes al Pla d’inversions que es va pactar l’any 2013 i que identificava les mancances de la xarxa i planificava les actuacions a dur a terme per corregir-ho.

El soterrament de Sant Feliu, una necessitat per a la millora de Rodalies

Aquest any l’alcalde de la ciutat, Jordi San José, ha participat a la reunió de constitució de la Comissió de seguiment del protocol signat el 2006 entre el Ministeri de Foment, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i l’Ajuntament per al soterrament de les vies. I al mes de juny la Junta de Portaveus es va pronunciar unànimement en contra d’una proposta del Ministeri de Foment sobre el soterrament. 

L’Ajuntament va qualificar la proposta d'”inassumible” pels greus problemes que crea al conjunt de la ciutat i va proposar continuar treballant sobre el projecte constructiu aprovat l’any 2010 per arribar a consensuar un nou projecte.

En els darrers mesos l’Ajuntament de Sant Feliu ha participat en diversos actes reivindicatius a Montcada i Reixac per solidaritzar-se i fer front comú amb aquesta ciutat del Vallès Occidental que pateix una situació similar a la de Sant Feliu per exigir al Govern central el soterrament de les vies. 

A més, Sant Feliu ha elaborat un manifest conjunt amb els ajuntaments de L’Hospitalet i Montcada i Reixac per reclamar al Ministeri de Foment i Adif que prioritzin l’execució de les actuacions previstes en el Pla de Rodalies 2009 que afecten els tres municipis. 

Al mes de juny, els alcaldes d’aquests tres municipis es van manifestar sota l’eslògan “Ara Rodalies. Tots junts per exigir-hi millores”, amb un viatge en tren de Montcada a Sant Feliu, on es van unir la presidenta de l’AMB, Ada Colau, i el director d’Infraestructures de la Generalitat, Ricard Font.

El Parlament aprova encetar el projecte de negociació del soterrament i el seu finançament

D’altra banda, aquest 26 d’octubre el Parlament de Catalunya va aprovar encetar el projecte de negociació i finançament del Soterrament de les vies del tren al seu pas per Sant Feliu. La proposta presentada pel PSC va ser aprovada amb l’abstenció de PP i CUP en alguns punts del text.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here