L’Institut de Bruguers de Gavà demana a T5 que retiri la sèrie que té com a protagonista a Ramón Serrano Suñer. L’alumnat ha engegat una campanya a Change.org contra “Lo que escondían sus ojos” que narra la historia d’amor entre el líder franquista i una aristòcrata madrilenya

En pocs dies ja s’han recollit més de 23.000 signatures a Change.org

Més de 23.000 persones, fins ara, han secundat a Change.org la petició de l’alumnat de segon de batxillerat de l’Institut de Bruguers de que Telecinco retiri “Lo que escondían sus ojos” perquè consideren que banalitza el feixisme. 

Aquesta producció espanyola, ambientada a l’Espanya de la postguerra, narra la història d’amor entre Ramón Serrano Suñer, un reconegut líder feixista del franquisme, i una aristòcrata madrilenya. 

La sèrie, produïda per Mediaset, es basa en una novel·la de Nieves Herrero. L’alumnat recorda que Serrano Suñer va ser el responsable d’enviar milers d’exiliats espanyols als camps de concentració nazis, i consideren que aquesta producció és una ofensa a les víctimes del franquisme.

La idea de la campanya a Change.org va sorgir a classe tal com explica l’alumna de segon de Batxillerat, Anaís Escofet, “Vam parlar-ho a classe, i una companya va redactar un text, i vam començar a fer molta propaganda i vam veure que hi havia molta gent que estava d’acord en què aquesta sèrie no s’havia d’emetre”. 


Per a Raquel Torrecilla, també alumna de segon de Batxillerat, “el que està fent aquesta sèrie és continuar amb la ignorància i no fer que la gent s’assabenti del que realment va passar i tota aquesta gent que s’adona de la nostra iniciativa coneix que les coses no van ser com explica la sèrie, que van ser d’una altra manera”. 

De la seva banda Nil Anton, també alumne de segon de Batxillerat explica que “tampoc ens sorprèn molt venint d’una cadena com Telecinco, però crec que només pel fet de recollir signatures ja és suficient perquè la gent se n’assabenti de quina és la realitat del feixisme a Espanya”.

Aquesta no és la primera vegada que l’Institut de Bruguers es mostra a favor de la lluita contra el franquisme i la recuperació de la memòria històrica. Des de fa tres cursos, el centre forma part del projecte Buchenwald, amb que pretén recuperar la memòria de la deportació republicana. 

Sandra Avellaneda, professora d’Història de l’Institut, explica que, “estem treballant a classe tot el tema de deportacions de republicans espanyols a camps de concentració nazis i sabem que Serrano Suñer fou el principal responsable d’aquesta deportació dels republicans que estaven exiliats i per tant que estaven en els camps de concentració francesos”, i per tant, continua dient Avellaneda, “no poden passar per alt que s’estigui fent una sèrie d’aquestes característiques que obvia totalment aquesta realitat i mira cap a una altre banda”.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here