Martorell reviurà del divendres 13 al diumenge 15 de gener les Festes de Sant Antoni Abat, amb els Tres Tombs de carros i carruatges accionats per animals de tir com a punt àlgid, el diumenge al migdia

Altres moments destacats seran el pregó de la família Bartés del dissabte i el ball de Gala de diumenge. Pel president dels Amics de Sant Antoni Abat, Rafael López, la festa divulga la importància que va tenir l’ofici de traginer i la tasca dels animals de tir en el transport de mercaderies.

Martorell és una de les poblacions de Catalunya més primerenques de l’any en celebrar Sant Antoni Abat. La festa “transmet i divulga una de les tradicions populars de Catalunya i alhora un ofici, el de traginer, que consistia en el transport de tota classe de productes del camp cap als mercats i altres punts, i que es feia amb animals de tir i través dels carros i carruatges”, explica el president de l’entitat organitzadora, Rafael López.

Una part de l’instrumental que col·lecciona l’entitat i els carros, carruatges i tartanes i animals de tir i de muntura dels particulars tornaran a donar sentit a una celebració “ben viva any rere any i que té una bona acceptació entre la gent”, diu López. Es preveu que surtin a passejar gran part dels carros propis i “prop d’un centenar d’animals, entre mules, cavalls de muntura de raça espanyola i cavalls de tir de races bretona, perxerona i frisona”.

La família Bartés, abanderada i pregonera

Els actes s’iniciaran divendres amb l’assemblea de socis a la seu de l’entitat (20.00h), el sorteig de llotges per al ball de diumenge i el berenar-sopar per als socis. Dissabte a les 18.00h hi haurà ballada de sardanes a la plaça de la Vila amb la Cobla La Principal de la Bisbal, l’encesa de les atxes de vent al pont del Diable (18.30h) i l’intercanvi de banderes i el pregó des de l’Ajuntament. 

“Els pregoners i abanderats seran la família Bartés, una nissaga amb molt de prestigi a la restauració a Martorell”, explica el president. El pregó serà retransmès en directe per Ràdio Martorell, i després hi haurà coca de forner i moscatell per a tothom.

Esmorzar traginer i recorregut per la població

El diumenge s’iniciarà a les 09.00h amb l’esmorzar traginer d’escalfament al local de la plaça de Maria Canela, gratuït per als socis i a un preu de 3 euros per a la resta. La concentració de genets, cavalleries i carruatges començarà aquí a les 10.30h i “la passada començarà cap a les 11.30h al pont del Diable. Farem una volta sencera a Martorell i els Tres Tombs a La Vila”.

El recorregut llarg passarà per l’avinguda de Pau Claris, l’avinguda dels Germans Martí, la plaça del Vi i la rambla de Les Bòbiles, i tornarà per l’avinguda dels Germans Martí, el carrer de Sant Antoni Maria i Claret, l’avinguda de Fèlix Duran i Canyameres, l’avinguda de Pau Claris i el retorn a La Vila, amb la benedicció dels animals al pas per la plaça de l’església, pels volts de les 13.30h.

El Ball de Gala, punt i final

També es repartirà el tortell de Sant Antoni –de 09.00 a 11.00h al local social i a les 12.00h i fins les 13.00h a la plaça de la Vila-, es celebrarà el concert-vermut a El Progrés a les 14.00h i es posarà la cirereta amb el Ball de Gala a les 19.00h, també a El Progrés, amb la Cobla La Principal de La Bisbal.

Font: Ajuntament de Martorell 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here