Sota el nom de Les Kol·lontai, les cantautores Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal, han presentat ‘Cançons violetes, cançons feministes per a la igualtat’, en una edició més baixllobregatina que mai

La 22ª edició del Barnasants, el festival internacional de cançó d’autor, ha arrencat aquest divendres al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat amb l’espectacle ‘Cançons violetes, cançons feministes per a la igualtat’ de Les Kol·lontai, el grup format per a l’ocasió per les cantautores Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal, que ret homenatge a Alexandra Kol·lontai, peça clau de la revolució russa i la primera dona ministra i ambaixadora de la història, i, per extensió, a totes aquelles “dones compromeses, lluitadores i rebels”. 

A través de cançons pròpies i de textos musicats per elles mateixes d’autores com Maria Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Rosa Fabregat o Montserrat Roig, entre d’altres, l’espectacle vol “transmetre un missatge clarament feminista” posant en valor autors que es van comprometre amb el seu discurs i amb les seves idees.

L’idea de reunir a les quatre cantautores, que ja van coincidir l’any passat al Barnasants, va ser del director del certamen, Pere Camps, que amb motiu del centenari de la revolució russa va voler crear un espectacle que recordés les conquestes socials que va aconseguir recordant la figura d’Alexandra Kol·lontai. 

Sobre la figura de Kol·lonati, Montse Castellà ha explicat que, a banda de ser la primera dona ministra i ambaixadora, va considerar indestriable el feminisme de la revolució, i com a ministra d’afers socials va fer lleis avançades al seu temps en defensa de la igualtat. Així, l’objectiu de l’espectacle és recuperar l’essència d’aquell contingut d’increïble vigència.

El repertori de l’espectacle està format per una vintena de cançons. En totes menys en una, les quatre artistes han composat la música adaptant textos de “dones lluitadores i compromeses” de diferents èpoques. 

“El gruix del repertori és de nova creació, compost especialment per a l’ocasió i la dificultat principal va ser escollir quines escriptores triàvem i quines en quedaven fora”, explica Castellà. L’única cançó que no han musicat és un fandango que té per títol ‘Lo fandango del compromís’ que conté textos de Rosa Regàs, Marina Garcés, Caterina Albert, Clara Campoamor i la mateixa Alexandra Kol·lontai i que l’ebrenca Montse Castellà ha adaptat. 

Per primera vegada, el Barnasants s’obre amb una inauguració col·lectiva d’un espectacle que farà una gira per sis poblacions catalanes: l’Hospitalet de Llobregat, Vic, Barcelona, Gelida i Terrassa i Altafulla. Tot i que els concerts seran entre el 27 de gener i el 5 de febrer, a partir del 17 de febrer també es podrà veure en ateneus de Lleida, Calaf, Premià de Dalt i Torrelles de Llobregat, gràcies a la col·laboració del festival amb la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya. 

Aquesta nova edició del Barnasants, que s’allargarà fins el 14 d’abril, té programats més de 120 espectacles repartits per les seves seus habituals, a les que es reincorpora la ciutat de Castelldefels i se suma per primera vegada Vic. 

A més, celebrarà la segona edició del festival a Madrid, amb un canvi de dates que el situa a finals del mes de setembre, i no coincidint amb la Diada Nacional. Un dels plats forts del festival serà el concert que oferiran el 10 de febrer al mateix Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat Quico Pi de la Serra i Maria del Mar Bonet. L’actuació, que coincideix amb els cinquanta anys de Bonet dalt dels escenaris, serà una rememoració dels concerts que tots dos van oferir durant dues setmanes de juny de l’any 1979 al Teatre Romea, amb un espectacle titulat ‘Per Corpus al Romea’. 

38 anys després els dos artistes recuperaran aquell repertori.A banda del de l’inici de la revolució russa, l’edició d’enguany del certamen també commemorarà el centenari del naixement de la poeta xilena Violeta Parra que, de retruc, ha fet que Xile el país convidat d’aquesta edició, així com l’any passat va ser-ho Veneçuela.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here