El consistori barceloní i Localret han signat un acord que permetrà a les administracions locals fer ús d’aquest software lliure

L’Ajuntament de Gavà és un dels sis que properament podran fer ús de la infraestructura digital Decidim.Barcelona per tal de millorar la participació de la ciutadania. L’Ajuntament de Barcelona, que ara fa tot just un any va posar en marxa aquesta plataforma de participació, i el consorci públic Localret han signat aquest matí un conveni que permetrà compartir aquest software lliure amb les ciutats de Terrassa, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Gavà.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha volgut destacar que aquest conveni “recull la voluntat de col·laboració que cada vegada es consolida més entre les ciutats, no treballem amb lògiques de competició territorial sinó amb lògiques de col·laboració entre institucions perquè compartim l’objectiu comú de millorar les nostres institucions aprofundint en un compromís que també és compartit per tots com és la millora de la qualitat democràtica”.

Sánchez s’hi ha referit precisament a aquesta millora de la qualitat democràtica que ha qualificat com a “imprescindible” per tal de “millorar les nostres ciutats i per millorar la qualitat de la vida dels nostres ciutadans, el que passa també per posar fàcil a la ciutadania, a través de plataformes com aquesta, la seva demanda de participar de les decisions que prenem des de les institucions”.

Sánchez ha avançat que “aquesta nova plataforma la posarem en marxa amb el projecte per definir de manera participada amb la ciutadania quin és el destí d’un equipament històric de la nostra ciutat, l’edifici de la Unió de Cooperadors”, i s’ha mostrat molt satisfeta atès que “volem fer servir aquesta plataforma per tal que siguin els gavanencs els que defineixin els nous usos d’aquest edifici i també quin serà el seu sistema de gestió”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha fet referència a aquesta millora de la qualitat democràtica en assegurar que “aquesta millora necessita moltes coses, entre elles nous canals, i aquest software seria un d’aquests nous canals”. Colau ha afegit que Decidim.Barcelona “és un canal que no només permet que la gent pugui opinar sinó que pot anar més enllà perquè pot fer que els ciutadans facin propostes, que puguin debatre, que puguin prendre decisions, i molt important també, que puguin fer un seguiment i una avaluació d’allò que es parla i d’allò que es decideix”.

L’alcaldessa de Barcelona ha destacat el potencial de Decidim.Barcelona atès que “estem en un moment en que la ciutadania no només vol ser consultada sinó que té molt a aportar ja que afortunadament tenim una societat civil formada i amb idees i, per tant, és un capital essencial per les nostres ciutats que no podem menysprear, ni tampoc volem”. Colau també ha volgut destacar que aquesta eina “sobretot suposa una enorme oportunitat per canviar la relació entre la institució i la ciutadania per avançar en una participació de qualitat, no en una participació només simbòlica o puntual sinó una participació substantiva”.

En relació al fet de que sis ciutats de l’entorn metropolità de Barcelona facin seva aquesta plataforma, Colau s’ha mostrat molt orgullosa: “aquesta plataforma de participació avui ja no és de Barcelona sinó que és de molta més gent i de moltes altres ciutats, i això ens agrada perquè creiem que aquest és el segle de les ciutats més que mai, i en aquesta exigència ciutadana de més i millor democràcia creiem que les ciutats estan cridades a ser l’espai de la proximitat, l’espai on fer proves pilot amb noves eines de participació”.

Colau també ha afirmat que “tindrem futur democràtic en el nostre país i en el nostre entorn europeu si efectivament som capaços d’apostar de manera valenta, decidida i generosa per la cooperació real i no només discursiva, i aquesta eina seria un exemple meravellós”. Per últim, l’alcaldessa de Barcelona ha recordat que la plataforma “no l’oferim simplement per tal que altres la utilitzin sinó que la volem compartir i de fet la volem millorar de manera compartida ja que és una eina que avui està en una fase però que pot evolucionar molt més, i per tant el que compartim no és només l’eina en el seu estat actual sinó tot allò que pugui arribar a ser”.

El president del consorci Localret, Xavier Fonollosa, ha defensat també la utilitat d’una eina com Decidim.Barcelona en aquests termes: “tots els ajuntaments, siguin grans o petits, hem de fomentar la implicació de la ciutadania en la gestió pública i en el seu govern i hem de donar resposta amb eines com aquesta que fa que l’acció de govern sigui més transparent, més propera, i sobretot de més qualitat”.

A la signatura del conveni hi han assistit, a banda de Colau, Sánchez i Fonollosa, la regidora de Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Gala Pin, i representants tant dels altres cinc ajuntaments que també utilitzaran la plataforma com de la Diputació de Barcelona.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here