El Ple del Consell Comarcal va aprovar per unanimitat una moció en la que es demana la millora urgent dels serveis de salut de l’àrea d’influència de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, alhora que es sol·licita una reunió amb el Conseller de Salut i un compromís públic del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya de donar resposta a problemes com l’escassa estructura física de l’Hospital, o la insuficiència pressupostària, agreujada per les retallades econòmiques

També es demana desenvolupar el Pla Estratègic i Director que garanteixi l’ampliació de l’hospital, dotant-lo de la millora estructural i els professionals necessaris per donar una resposta adequada i necessària a la demanda de salut de la ciutadania. 

Cal que l’hospital compti amb una Unitat d’Hospitalització Domiciliària i una Unitat de Subaguts, que tingui els suficients recursos sociosanitaris per donar resposta a la complexitat dels pacients crònics, millorar els recursos destinats a l’atenció primària, així com afavorir la prevenció i les activitats comunitàries i assistencials que han de permetre que es resolguin la majoria de les urgències de nivell 4 i 5 fora de l’àmbit hospitalari i que els pacients siguin atesos satisfactòriament amb el nivell assistencial que correspongui.

Moció per demanar la millora urgent dels serveis de salut dels usuaris i usuàries de l’Àrea d’influència de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

Els municipis del Baix Llobregat nord també aproven mocions al respecte

Olesa de Montserrat

La presidenta del comitè d’Empresa de l’hospital de Martorell, Maria Victòria Cabau, va fer aquest dijous la ponència de la moció presentada inicialment pel Bloc Olesà (a la qual s’hi van sumar tots els grups) que reclama al departament de Salut de la Generalitat la revisió de necessitats dels dispositius sanitaris d’urgències i emergències del Baix Llobregat.

Cabau va destacar que donat l’estat de col·lapse que l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va viure de manera especial el 10 de gener (amb una desena d’ambulàncies a les portes sense poder entrar pacients), el comitè d’empresa va adreçar una carta al conseller de Salut, Antoni Comin, reclamant que es tiri endavant el Pla director aprovat fa uns anys que contempla l’ampliació del centre sanitari. També van enviar carta als tretze ajuntaments que tenen el de Martorell com l’Hospital de referència per demanar-los que reclamin aquesta ampliació.

Precisament, i davant aquesta situació, el que demana la moció, entre d’altres, és que el departament de Salut faci una revisió de les necessitats de l’Hospital de Martorell i garanteixi a Olesa els serveis d’atenció urgent especialment en èpoques de contingència, per exemple, amb la transformació del CAP en un Centre d’Urgències d’Atenció Primària. De fet, també es demanen més recursos per reforçar l’atenció primària al municipi. 

Tal i com reclamava el comitè d’empresa de l’Hospital de Martorell, la moció també demana que el departament de Salut habiliti les partides pressupostàries adients per tal que es pugui desenvolupar el Pla Director de l’Hospital de Martorell.

La regidora de Salut de l’Ajuntament d’Olesa, Montserrat Vergara, va assegurar que en una recent reunió amb el conseller Comín, des de l’ajuntament ja se li havien plantejat diferents necessitats del municipi, i que l’Ajuntament no deixarà de fer pressió per tal que les persones que viuen a Olesa puguin rebre una atenció de qualitat.

Vergara va coincidir amb el regidor socialista Carlos Fernández a destacar que cal un model sanitari orientat a l’atenció primària. Per Fernández, més recursos en l’atenció primària ajudaria a evitar col·lapses als hospitals. Des de Movem Olesa, Meritxell Arenas també va apostar per aquest millora sanitària a Olesa per afavorir alhora l’Hospital de Martorell, com ara que Olesa disposi de Centre d’Urgències d’Atenció Primària.

Domènec Paloma, del grup municipal de CiU, va destacar, per la seva banda, que sense entrar a valorar les necessitats sanitàries que hi ha a nivell local, sí està clar que l’Hospital de Martorell necessita una estructura superior a l’actual. Mireia Monfort, d’ERC, també va desitjar que el Pla Director de l’Hospital de Martorell pugui tirar endavant per tal que els treballadors puguin desenvolupar correctament la seva feina. De fet, va remarcar, l’hospital de Martorell està entre les prioritats del departament de Salut. 

La moció es va aprovar al el vot unànime de tots els grups presents al Ple (Bloc Olesà, ERC, PSC, CiU i Movem Olesa).

Sant Andreu de la Barca

El Ple municipal del mes de gener de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca va aprovar per unanimitat una declaració institucional de suport als treballadors de l’Hospital de Martorell i en la que reclama mesures urgents per garantir el servei que presta el centre. 

Representants del comitè d’empresa de l’hospital, que presta servei a 160.000 persones, van explicar al ple la situació que viuen i van llegir el text institucional.

La infermera de l’Hospital de Martorell Maite Díaz va assegurar que “estem totalment desbordats” i va dir que “no podem continuar treballant d’aquesta manera”. 

La professional va mantenir que “els usuaris de l’Hospital de Martorell tenen els mateixos drets de rebre una atenció sanitària de qualitat que la resta de ciutadans”.

Al text aprovat l’Ajuntament mostra la seva solidaritat amb els treballadors i usuaris, demana una reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín, per exposar la situació, exigeix mesures urgents per garantir l’atenció i reclama potenciar els CAP’s i CUAP’s per descongestionar les urgències hospitalàries i estalviar als usuaris desplaçaments i llargues esperes.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, va dir que “tenim l’obligació de reivindicar que els professionals de l’Hospital de Martorell puguin treballar correctament i que els usuaris rebin una atenció digna”.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat, Ajuntament d’Olesa de Montserrat i Ajuntament de Sant Andreu de la Barca 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here