Cada dilluns propostes de viatge per al següent cap de setmana, a llocs coneguts però fora de les rutes habituals del turisme, o el que és el mateix, llocs per descobrir. Aquest proper cap de setmana, ens en anem a Zagreb

Per El Tot Granollers / AMIC

Zagreb és una bonica capital que conserva l’encant de les antigues ciutats medievals i considerada una de les ciutats més maques de Croàcia. Una de les zones principals de Zagreb és la Donji Grad, la ciutat baixa, on abunden imponents edificis de l’època austrohongaresa., com és el cas de l’imponent museu Hrcatslo Narodno Kazaliste.

Interessants i molt concorreguts són també els vials peatonals de Gajeva i Bogovioeva ulica; mentre que si volem adquirir un record, el carrer Llica és la millor opció. Al carrer Tkalciceva trobarem les botigues de luxe i d’antiguitats, juntament amb d’altres més de caire juvenil. Resulta interessant també visitar el Mercat Dolac, que obre cada dia fins a les 13 h. És una bona manera de conèixer els productes típics i els costums dels habitants de Zagreb. Ben a prop trpbem la Catedral de Sveti Stjepan, al barr de Kaptol.

D’estil neogòtic, destaca també les cases que l’envolten, del segle XVII. Una altra església també destacable per la bellesa és la de Sveti Marko, al barri de Gradec. Destaca per les teules rodones de colors. Una visita es mereix també la Porta de Pedra, que havia estat la porta d’accés a la ciutat, amb la capella que inclou la imatge de la verge que custodia l’entrada. És típic a la ciutat tirar auna moneda a la font de la fortuna de Trg Bana Jelacica, com ho és també prendre un cafè amb nata al Café zabica, un dels més antics de Zagreb, amb més de 150 anys d’història.

Tampoc es pot deixar una vista a Zagreb sense pujar al funicular, construït el 1891. El trajecte és de tan sols 60 metres i ens trasllada de la ciutat baixa Gornju Grad al barri més típic, amb ambient medieval i festiu. Altres atraccions de caire cultural són el Teatre Nacional, d’estil neoclàssic, el museu d’Art Naïf i l’Atelje Mestrovic d’escultura.

Informació útil

Topònim: El nom de Zagreb es troba per primer cop en documents al segle XI i deriva del croat ‘sèquia/depressió’.

Clima: El clima a  Zagreb és del tipus oceànic, amb estius calorosos i hiverns freds, amb una mitjana a l’hivern d’1 grau i de 20 a l’estiu. Les nevades són habituals a l’hivern i les pluges, a la tardor.

Gastronomia: El pollastre farcit de gambes i el Kremsnitze, un pastís farcit de crema pastissera són algunes de les especialitats de Zagreb.

Superfície: 641 km2. La ciutat de Zagreb, a Croàcia, està situada entre els turons de Medvednika i la riba nord del riu Sava. Per la seva ubicació, Zagreb té una bona connexió entre l’Europa central i l’Adriàtic.

Població: Un milió d’habitants.

Comunicacions: L’aeroport de Zagreb es troba a uns 17 quilòmetres del centre de la ciutat. Hi ha autobusos que fan el trajecte des de la central d’autobusos fina a l’aeroport amb regularitat. També es pot fer aquest recorregut en tren, fins a l’estació de Tomislavov.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here