La remunicipalització del servei de neteja viària, recollida de residus urbans i deixalleria de Castelldefels ja és una realitat. A partir d’aquest 1 d’abril, el servei va passar a ser de gestió municipal i a ser prestat de forma directa per l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal SAC, i no per una empresa privada. Progressivament s’aniran implementant millores i destinant inversions per augmentar la qualitat del servei

En aquest sentit, l’Ajuntament, dintre de l’expedient de modificació de crèdits, ja va aprovar 2,7 milions d’euros per començar a invertir en nova maquinària, i poder disposar-ne el més aviat possible. “És un procés gradual”, explica el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Medi Ambient, Ramon Morera. “En les properes setmanes arribarà el nou material de neteja viària, fins que arribi es llogarà. D’aquí a un any aproximadament, comptarem amb els nous camions de recollida de residus i contenidors”.

L’Ajuntament ha comprat 11 màquines escombradores de diferents models per cobrir les necessitats diverses que es presenten en l’activitat de neteja al carrer (voreres i calçades, zones per als vianants, etc). A més s’han adquirit equips manuals com desbrossadores i bufadors elèctrics. La compra de maquinària es completa amb 2 pales lleva neus, 2 espargidores de sal i un equip d’hidroneteja de grafits, així com diferents vehicles de suport.

Pel que fa al personal, els 75 treballadors de Sersa –empresa que venia prestant el servei fins ara– seran subrogats i des de l’1 d’abril passen a ser treballadors municipals. En quant a les instal·lacions, de manera provisional es continuaran utilitzant les instal·lacions de Sersa al menys durant un any, amb possibilitat d’una pròrroga de sis mesos. Segons el regidor, “el projecte s’està construint però està perfectament planificat. Començarem amb un lloguer en les instal·lacions actuals. Primer ens demanaven 20.000 euros mensuals de lloguer. Finalment hem aconseguit que siguin 10.000 euros mensuals per 12 mesos més 6 prorrogables”, exposa el regidor d’Urbanisme.

La previsió és traslladar-les posteriorment a l’espai que antigament havia ocupat la planta de compostatge Metrocompost, uns terrenys de propietat municipal ubicats a la carretera de la Sentiu. Morera valora el fet de que “una nau propietat de l’Ajuntament, buida i a disposició, optimitza els recursos municipals”. “Adquirir una nau i equipar-la superaria els 2 milions d’euros. Aprofitar una nau ja de propietat municipal i adequar-la serà d’un import inferior a 1 milió d’euros”, sentencia. A més, el regidor ha volgut destacar que l’espai “tindrà un ús d’aparcament nocturn per als vehicles i de vestuari del personal que presta el servei. Per tant, no serà un ús industrial, serà un ús que no fa olor i que no contamina”.

Des del govern municipal es vol destacar que l’estació de gas que proveirà de carburant als diferents vehicles del servei es trobarà ubicada al Camí Ral. “Ja s’ha encarregat un estudi de mobilitat perquè volem que el moviment d’aquests vehicles es faci sense perjudicar a la mobilitat del sector”, informa Morera.

“La neteja és una de les preocupacions principalsde la ciutadania” –valora l’alcaldessa, Candela López, parlant del compromís del govern de la ciutat d’implantar un servei de neteja útil, avantatjós i eficaç- “i aquest govern entoma el repte d’aconseguir que el servei que ara posem en marxa estigui a l’alçada de les necessitats i del creixement que està experimentant Castelldefels en els últims anys.”

Des de l’equip de govern enumeren les diferents avantatges de la remunicipalització del servei:

  • Millora del servei de neteja viària i de recollida de residus
  • Més eficiència: més serveis amb reducció de costos
  • Incorporació permanent de millores tecnològiques
  • Respecte mediambiental i foment de la sostenibilitat
  • Implicació de la ciutadania i foment de la seva participació
  • Gestió transparent, flexible i professional
  • Manteniment de la plantilla amb condicions laborals dignes

Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here