La Secretaria General de Ciència i Innovació, dependent del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, ha concedit a les localitats baixllobregatines d’Esplugues i Gavà la distinció de Ciudad de la Ciencia y la Innovación corresponent a l’any 2016. Aquest reconeixement distingeix els ajuntaments que han apostat “d’una manera decidida per les inversions en infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials”, segons explica el ministeri

Espulgues

El jurat ha valorat especialment les iniciatives innovadores de prestació de serveis públics, govern electrònic i lliure accés a la informació que van en la línia del creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Esplugues és un dels sis municipis que obté aquest any el guardó i que permetrà formar part de la Red Innpulso, un fòrum actiu de contacte permanent per a recursos, informació i projectes innovadors -creat el 2010 i que ara comptarà amb 68 ciutats- l’objectiu és el foment de la innovació a les ciutats. La distinció s’obté per a un període de tres anys.

En els últims anys, els ajuntaments han anat assumint un paper cada vegada més actiu en el desenvolupament de polítiques i actuacions per afavorir la innovació en l’àmbit local. Des de la seva creació l’any 2010, la distinció Ciudad de la Ciencia y la Innovación ha estat atorgada a aquelles ciutats que s’han distingit en el suport a la innovació en els seus territoris, definint polítiques i potenciant estructures, institucions i empreses locals amb un fort component científic, tecnològic i innovador.

El projecte presentat per Esplugues per a l’obtenció de la distinció inclou 53 actuacions i projectes d’innovació, dels quals 45 eren vigents el 2016. La memòria també inclou el pressupost en projectes innovadors del 2015, que va ser de 1.066.266 euros, el 32,37% del capítol total d’inversions municipals.

La distinció és un reconeixement al paper cada vegada més actiu que ha assumit l’Ajuntament d’Esplugues en el desenvolupament de polítiques i actuacions per afavorir la innovació. Així, a més de la seva nova vinculació a la Red Innpulso, al febrer de 2016 Esplugues es va adherir també a la Red Española de Ciudades Inteligentes (RECI) i a l’octubre d’aquest mateix any es va subscriure de manera oficial l’Estrategia Española de Ciencia, Tecnología e Innovación.
Amb l’obtenció de la distinció, Esplugues aspira a més a participar de manera activa a la Red Innpulso, on es comparteixen interessants experiències i projectes que poden ser d’interès per al municipi.
Gavà 

Amb aquest guardó, Gavà passa a formar part de la Red Innpulso, fòrum de trobada de tots aquells ajuntaments que pretenen avançar en la definició i aplicació de polítiques locals innovadores.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha manifestat que “aquest reconeixement és molt important, ja que valida tot l’esforç que portem fent en els darrers anys on hem apostat per un model de creixement econòmic i social i també per una manera diferent de relacionar-nos amb la ciutadania a través de processos d’innovació, de sostenibilitat i de coneixement ”.

Amb aquest guardó l’Ajuntament de Gavà passarà a adherir-se a la Red Innpulso de la qual formarà part com a membre actiu en els seus fòrums i grups de treball, per tal de poder aportar la seva experiència en els processos innovadors i aprendre de l’experiència d’altres ciutats similars. En aquest sentit Sánchez ha explicat que “aquests fòrums ens donaran l’oportunitat de continuar creixent i que Gavà sigui identificada com un referent en matèria d’innovació, de sostenibilitat i de coneixement fent possible que en tots els processos de modernització, la ciutadania,el sector econòmic i la pròpia organització de l’administració treballem d’una forma coordinada i col.laborativa”.

La candidatura de Gavà ha tingut el suport de nombroses empreses i administracions públiques i ha rebut també el suport del món universitari (un total de 18 esmenes de reconeixement). Juntament amb Gavà, també han rebut aquest distintiu Cambrils, Esplugues, Segovia i Villena en la categoria de municipis mitjans i Granada per la categoria de municipis de majors dimensions.

En la presentació de la candidatura, l’Ajuntament de Gavà ha deixat palesa la forta mirada innovadora del darrer mandat, pel que fa als serveis que com a administració pública ofereix, no només des del punt de vista de modernització de la mateixa sinó per l’aposta clara de desenvolupament del pla estratègic d’innovació, des d’on es refan els processos i serveis per millorar la vida de la ciutadania des de la corresponsabilitat, i per fer-los més útils i més socials.

L’Ajuntament ha detallat aquells projectes i inversions en què s’ha treballat en els darrers anys en relació als tres pilars fonamentals de la innovació: l’organització interna, la ciutadania i l’empresa.

Quant a l’organització interna s’ha traslladat l’aposta per nous models de treball col·laboratius que aporten la transversalitat necessària per poder afrontar la resta de projectes amb caràcter innovador, que es volen implementar i que donen resposta sobretot a allò que reclama la ciutadania. Aquests projectes queden recollits dins el Pla d’Actuació Municipal (2016-2019) com a projectes prioritaris. Finalment s’ha destacat també la innovació aportada en el sector empresa sobretot pel que fa als processos que, com a administració, l’Ajuntament pot intercedir.

En total s’han presentat 27 actuacions repartides en els tres blocs anteriors.

Ciutadania:

. Junts Fem Barri

. Unió de Cooperadors

. App de Seguretat Ciutadana

. Pla d’Actuació Municipal

. Catàleg Integral de Serveis

. Pla Estratègic d’Administració Electrónica 

. SOCI

. Portal de Transparència

. Plataforma Open Data- Gavà Obert

. Fòrum de ciutats i territoris creatius d’Espanya

. Setmana de la Ciència de Gavà

Organització:

. Nous models de treball col·laboratiu

. Mapa competencial

. Formació interna en competències personals

. Escriptoris virtuals

. Projecte de ciutat: Porta Verda BGN

Empresa:

. Made in Gavà

. Viver d’empreses innovadores i espai coworking

. Col·laboració amb Innobaix

. Projecte educatiu Innolab

. Premis Empresa

. Simbiosi Industrial

. Emprenedoria a les aules

– Conveni amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ESAB)

– Punts d’informació Innobaix

– Projecte polígon smart “Els Joncs”

– Incubadora d’empreses ESA-BIC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here