Metges, infermers, treballadors socials i ciutadans creuen que la nova assignació dels recursos no és suficient

Revertir els efectes de les retallades i canviar el model perquè l’atenció primària sigui el pal de paller del sistema sanitari català. Amb aquest objectiu, professionals de l’atenció primària (infermers, metges, treballadors socials, pacients i veïns han publicat un manifest per pressionar el departament i aconseguir una millora del pressupost per solucionar ”la sobrecàrrega i la saturació” que suporten. 

Els diversos col·lectius aposten perquè la primària sigui el pont entre el ciutadà i l’hospitalització. Per això, asseguren que cal més inversió en personal i un nou model de gestió de recursos, i en aquest sentit, creuen que no és suficient el canvi en l’assignació de recursos pel Departament.

El malestar va sorgir del CAP Can Vidalet, d’Esplugues de Llobregat, on els professionals van traduir-ho en un manifest per fer arribar al Departament de Salut i a la gerència de l’Institut Català de la Salut, i a través de la plataforma Rebel·lió Atenció Primària, han trobat el suport de diversos CAPs, ambulatoris i entitats. Així, aquest dimecres, han publicat el manifest al costat de l’Associació d’infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, el Fòrum Català d’Atenció Primària i la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària. 

Reclamen més pressupost per la Primària perquè, malgrat la nova assignació de recursos dissenyada pel Departament, no és suficient per fer front a la pressió assistencial que pateixen els ambulatoris. En aquest sentit, la portaveu Rebel·lió Atenció Primària, Tamara Sánchez, ha explicat que els professionals, sobretot des de les retallades, estan arribant al límit de ”la sobrecàrrega i la saturació”, cosa que repercuteix a la feina, generant ”malestar i desil·lusió”. 

Les entitats signants del document aposten per dotar de pressupost suficient la Primària perquè pugui fer de coordinació de tot el sistema sanitari i controlar tot el que li passa al pacient. En aquest sentit, volen ser ”un pont” entre el ciutadà i l’hospitalització, i creuen que per això, cal un canvi de model, amb més participació ciutadana, més professionals i menys precarització.

Des de la plataforma es considera insuficient l’augment de recursos de la primària aquest 2017, ja que del creixement del pressupost global de salut, de 408 MEUR, només un 6,7%, és a dir, 27,6 MEUR, estaran destinats a l’atenció primària. Consideren que hauria de situar-se en , com a mínim, un 20% tot i que el desitjable seria un 25%. Amb aquests pressupostos, confien en poder augmentar el personal dels Equips d’Atenció Primària (EAP) i dotar-los de lideratge i autonomia de gestió. 

El manifest es lliurarà al departament de Salut i a l’ICS i esperen que en el termini d’un mes, el Departament els doni resposta de les demandes, per començar a revertir la situació abans de l’estiu. Els impulsors de la iniciativa descarten, hores d’ara, mobilitzacions com ara la vaga, però treballaran per anar sumant suports en CAPs, ambulatoris, ajuntaments i altres entitats.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here