Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament de la Generalitat, acompanyada de l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora d’Ensenyament, Núria Canal, va presentar dimecres al matí, a l’Insitut Joan Oró, l’oferta d’ensenyaments postobligatoris per al proper curs

El Departament d’Ensenyament implantarà 45 cicles de formació professional arreu del país, per donar resposta a la demanda dels diferents sectors i territoris. En total, seran 124.532 noves places que s’oferiran en els diferents ensenyaments –batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, Programes de Formació i Inserció, itineraris esportius específics i curs d’accés a grau mitjà-.

La consellera va afirmar que “l’FP millora l’ocupabilitat perquè ajuda a les persones a mantenir la feina o a entrar al mercat laboral, i també a les empreses a ser més competitives”. La titular d’Ensenyament vadestacar  que “s’ha de posar en valor la importància de l’FP. És una palanca de canvi perquè garanteix la formació de les persones i la competitivitat del país”. Així mateix, Ruiz va remarcar que “fa temps que l’FP ha deixat de ser una segona opció, dóna progrés al país. Cal dir a les famílies que valorin l’FP com una gran opció”.

El curs que ve alguns instituts del territori disposaran de 45 cicles formatius que fins ara no podien oferir, i que són fruit de la implicació i demanda d’administracions territorials o associacions empresarials. En total, a FP s’ofereixen 134 títols diferents de 24 famílies professionals –dels quals 52 títols són de grau mitjà i 82 de superior-. D’aquesta manera, a gairebé tot el territori hi haurà cicles formatius de les 24 famílies professionals existents. “A Catalunya tenim elements per situar l’FP on es mereix. Tenim centres educatius de nivell”, va assegurar la consellera Ruiz durant la seva intervenció.

L’FP industrial i la formació dual, estudis amb futur

Destaca l’oferta de les diferents famílies professionals relacionades amb la indústria, un sector estratègic per al futur de Catalunya. La indústria experimenta actualment una transformació tecnològica a causa de la robotització que precisa de tècnics qualificats. Els cicles vinculats a l’àmbit industrial destaquen per unes millors condicions laborals, una major inserció, més estabilitat i salari, i una contractació a jornada completa més alta. 

Les famílies professionals del sector són: Arts gràfiques, Electricitat i electrònica, Energia i aigua, Fabricació mecànica, Fusta, moble i suro, Indústries alimentàries, Indústries extractives, Química i Tèxtil. 

Així, alguns dels cicles industrials presenten una inserció laboral alta entre els graduats 9 mesos després d’haver acabat els estudis, com ara Tèxtil, confecció i pell (83% en els graduats superiors), Indústries alimentàries (84%), o Fabricació mecànica (70% al grau superior).

De fet, els percentatge de graduats en FP que treball és major que la mitjana de joves de Catalunya. La taxa d’atur dels graduats mitjans i superiors se situa en 5 i 6 punts per sota de la taxa d’atur de Catalunya: els graduats en FP tenen una taxa d’atur d’entre l’11% i el 13%, mentre que la taxa d’atur de 16-24 anys a Catalunya és del 37,64%.

La consellera Ruiz també va destacar l’evolució exponencial de la formació professional dual, que el curs que ve multiplicarà per 16 el nombre d’alumnes participants des de la seva implantació el 2012-2103. En els seus inicis, l’FP dual es va implantar en 25 centres, amb 590 alumnes i la participació de 118 empreses i entitats. Durant el curs que ve, la previsió és de 3.300 alumnes i 3.095 empreses i entitats participants.

La FP a nivell comarcal

Dimecres 9 de maig es van reunir el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà i el Conseller d’Educació, Jordi Gil, amb la Directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat Nuria Vallduriola, el President d’AEBALL ( Associació empresarial de l’Hospitalet i Baix Llobregat), Manuel Rosillo i el Delegat Territorial de PIMEC Agustí Miró, amb l’objectiu de detectar les mancances en la formació professional de la comarca.

En la reunió es va acordar crear una taula de treball conjunt amb els diferents agents del territori amb la finalitat d’aprofundir en l’anàlisi de la formació professional. Es va destacar també la importància de connectar i unir el sistema educatiu i el mon empresarial per tal d’adequar l’oferta i la demanda de llocs de treball, i ajustar la formació als nous requeriments de les empreses. Es d’interès comú trobar estratègies conjuntes que permetin impulsar la FP al territori, i en especial posar-la en valor, dotant-la del reconeixement que es mereix.

Properament es convocarà la taula per iniciar els treballs per assolir els compromisos que se’n derivin de l’anàlisi. Com a punt de partida es realitzarà aquest divendres 12 de maig una jornada a la Biblioteca de Martorell, on es posaran en comú els reptes de la formació professional, les demandes laborals i la formació dual, entre d’altres.

Font: Ajuntament de Martorell i Consell Comarcal del Baix Llobregat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here