Ara que som al bell mig de l’estiu, i que la política municipal roman endormiscada, cal recordar que és just en aquests mesos quan hi ha alguns canvis importants. Almenys al Baix Llobregat, la comarca on més situacions de canvi d’alcaldia a mig mandat s’han concorregut. Bé, alguns ja s’han fet, i algun que queda per fer

Per tal d’abocar llum sobre aquesta figura del bianualisme als consistoris municipals, on hi ha la tranquil•litat de saber que no s’avançaran eleccions, us hem fet un repàs dels canvis de despatx d’alcaldes de la comarca:

Per estricte ordre cronològic, recordem que a Castelldefels, després que cinc partits s’unissin per evitar la continuïtat del Partit Popular amb Manuel Reyes al capdavant, es va acordar la bianualitat de l’alcaldia. Els partits encarregats de portar la direcció de la localitat costanera van ser Movem Castelldefels, amb Candela López com a número 1, i el PSC, amb l’experimentada Maria Miranda com a candidata. El relleu en el càrrec es va produir el passat 9 de juny, de mans de López a les de Miranda.

En el cas d’El Papiol, el canvi de papers a l’alcaldia va tenir lloc el 12 de juny. L’acord va ser fruït de l’entesa entre ERC, amb Joan Borràs com a líder, el PDeCAT, amb Jordi Bou, i Sumem pel Papiol. Des d’un bon principi es va acordar el canvi entre els dos partits catalanistes i en primera instància va fer-se càrrec Borràs, i el que encara ja la segona meitat del govern municipal és Bou.

Un altre dels casos de l’alcaldia bianual és el de Corbera de Llobregat. En aquest episodi, el pacte va ser entre la candidatura d’Esquerra Republicana, la del Partit Socialista de Catalunya, la de Moviment pel Canvi i la del Grup Independent d’Urbanitzacions. Segons recollia l’acord arran de les últimes eleccions, els dos primers anys s’ha dipositat la màxima responsabilitat en Montserrat Febrero (ERC), mentre que, des del 19 de juny, és Rosa Boladeras (PSC) la que s’encarregarà de tancar legislatura.

Un cas similar és el de Sant Esteve Sesrovires, que deixa la segona part del mandat també als socialistes. Després d’un pacte de govern fallit, la primera alcaldessa de Sant Esteve, Maria del Carme Rallo (ERC), va haver de refer la seva estabilitat amb un nou acord, aquest cop amb Entesa i el PSC, liderat per Enric Carbonell, cedint l’alcaldia a mig mandat i retornant el poder a l’alcalde dels 12 anys anteriors. La cerimònia de relleu haurà d’esperar fins al setembre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here