Falten dades. Això per davant de tot. Manquen els recomptes de Corbera de Llobregat, Esplugues i Sant Joan Despí. D’altra banda, les dades rebudes de participació són incompletes i l’activació del cens universal ha complicat les estadístiques. Ara bé, pel que fa a la tendència de la comarca en la seva resposta al referèndum, l’anàlisi sí té validesa. Amb 27 dels 30 municipis escrutats, una majoria esclafadora dels votants (84.4%) desitja que Catalunya sigui un estat independent.

Amb números oficials de la comarca, han votat, com a mínim, 167.387 persones. D’aquests, 141.262 han optat pel ‘Sí’, 19.969 (11,9%) pel ‘No’, 3.664 (2,2%) han estat vots en blanc i 2.492 (1,5%) s’han comptabilitzat com a nuls.

Als municipis de més de 30.000 habitants, els grans nuclis urbans, baixa el seguiment del ‘Sí’ lleugerament fins a el 81,8% i augmenta el del ‘No’ fins el 14,8%, tres punts per sobre del general de la comarca.

D’entre aquests grans municipis, on s’inclouen les dades de Castelldefels, Cornellà, Gavà, El Prat, Sant Boi, Sant Feliu i Viladecans, el municipi més favorable a la independència de Catalunya és Gavà, mantenint el 84,4%. I el més contrari és Viladecans, amb un 17,7% d’adeptes del ‘No’.

Tornant a la perspectiva comarcal, el municipi amb un grau més alt d’independentisme és Torrelles de Llobregat (91,6%), seguit de Collbató (91,4%) i la Palma de Cervelló (89,9%). I en termes absoluts, a Sant Boi (14.674) i Cornellà (11.006) és on més gent ha votat a favor del referèndum de l’1-O.

Entre les curiositats que ens ha deixat aquesta jornada de votació, crida l’atenció que, contràriament a la línia que defensa el partit que governa a Esparraguera (PSC), la taxa de votants del ‘Sí’ hagi estat de les més altes de la comarca (89,2%). Conseqüentment, ha rebut un percentatge del ‘No’ dels més baixos, només un 8,2%.

En relació amb la consulta del 9-N, on el 72,12% dels compatibilitzats desitjaven que Catalunya esdevingués un estat independent, s’ha augmentat el percentatge de sobiranistes en 12 punts percentuals. També s’ha augmentat el recolzament al ‘no’ entre els votants, que representaven un 7,6% i l’1-O van ser un 11,9%.

Encara amb moltes dades de participació per confirmar, hi ha dos municipis que destaquen per la seva contradicció. Cornellà de Llobregat va viure una jornada on, segons el recompte final, van assistir a les urnes únicament el 23,3% dels convocats pel cens. En canvi, a Molins de Rei, la participació es va elevar fins el 58,8%.

Tot i així, davant els problemes per connectar-se al sistema informàtic, el tancament de col·legis electorals, l’amenaça a la repressió policial i l’habilitació del cens universal, la incògnita sobre quina hagués estat la participació real quedarà sense resoldre.

Dades per localitat:

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here