Aquesta fase dels treballs, que porta a terme l’AMB, s’han centrat sobre 3.900 metres de front litoral
Construir dunes noves i reforçar altres amb la plantació de diferents espècies dunars han estat les tasques principals que, durant el mes d’octubre, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha realitzat en aplicació de la quarta fase del Projecte de Dunes Híbrides.

Els treballs, que porta a terme l’AMB, d’aquesta fase s’han centrat a Gavà i Castelldefels, i concretament s’ha treballat sobre 3.900 metres de front litoral, construint dunes noves i reforçant les dunes existents, sobre una superfície d’uns 15.000 metres quadrats.

Després d’aquest moviments de sorra s’ha procedit a la plantació de les dunes noves i reconstruïdes, amb 3.250 plantes de diferents espècies; Ammophila arenaria, Elymus farctus i Sporobolus pungens.

Una vegada duta a terme la plantació, a partir del mes de novembre es construiran 570 metres de noves tanques de fusta i entenimentada (Gavà i Castelldefels) per a les dunes que no estaven protegides.

Altres 300 metres de tanques de corda de les dunes s’han desplaçat cap al mar per augmentar la superfície protegida de les dunes. El sistema dunar representa gairebé el 50% de la superfície de les platges del Baix Llobregat, amb un total de 620.000 metres quadrats.

Des del AMB recorden que les dunes són una estructura fonamental per minimitzar els efectes la pujada del nivell del mar a causa del canvi climàtic. Contribueixen, per tant, de manera decisiva en la preservació del litoral i garanteixen la continuïtat de les platges. Una correcta gestió integrada de les platges que inclogui les dunes pot ajudar a evitar les conseqüències derivades dels temporals de mar que comporten molts danys i despeses durant l’hivern. “Les dunes són, per aquest motiu, un espai a protegir i promoure pels seus valors ambientals, educatius i paisatgístics”, assenyalen des de l’organisme metropolità.

Per reforçar aquests conceptes i sensibilitzar a la població sobre aquesta necessitat, el AMB realitza regularment accions populars que milloren aquests ecosistemes.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers) 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here