Prop de 200 alcaldesses i alcaldes de tota Catalunya, sense especificar la xifra definitiva, són els que s’han desplaçat fins a Brussel·les per explicar “la repressió que pateix el poble català”. És una iniciativa convocada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) arran dels empresonaments polítics de la setmana passada. I el Baix Llobregat ha tingut la seva representació en forma de quatre batlles: Mercè Esteve (PDeCAT) de Begues, Xavier Fonollosa (PDeCAT) de Martorell, Isidre Sierra (PDeCAT) de Sant Climent i Miquel Solà (ERC) de Collbató.

Aquesta empresa té un caràcter llampec. Anar al matí, marxar al vespre. El moment culminant ha estat l’acte dels “Alcaldes catalans en suport al Govern de Catalunya” en el que han intervingut els presidents de les associacions convocants, Neus Lloveras i Miquel Buch, així com els alcaldes Andreu Francisco (Alella), Marta Madrenas (Girona), Matias Secarrant (Sabadell) i els eurodiputats Josep Maria Terricabras, Jordi Solé i Ramon Tremosa.

Aquesta acció va ser llançada com una de les diferents iniciatives que s’engegaran des del municipalisme arran de les ordres de detenció al govern català. Així, per a Isidre Sierra en declaracions a elBaix.cat, la protesta dels alcaldes “és una manera de defensar els drets de tots els vilatans, no només els independentistes”.

En la mateixa línia, Miquel Solà ens reafirma que, “davant d’una justícia tan polititzada”, quan li va arribar la proposta de viatge de l’AMI el mateix divendres passat, va tenir molt clara la seva partipació. De fet, segons Sierra, més de 400 alcaldes i alcaldesses volien adherir-se al viatge en avió, però només hi ha hagut espai per a la meitat.

Solà és l’únic alcalde d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat que hi viatja, mentre que del PDeCAT en són tres: Sierra, Fonollosa i Esteve. I entre els quals es troba a faltar especialment el també diputat al Parlament, Joan Ramon Casals. L’alcalde molinenc, segons va revelar a Ràdio Molins de Rei ahir mateix, té compromisos inajornables i té previst anar a Madrid aquest mateix dijous per acompanyar als membres de la Mesa del Parlament citats a declarar.

Segons el comunicat públic, per a Neus Lloveras, presidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, els objectius de l’expedició són dos: “Demanar a Europa que intervingui i reclamar l’alliberament immediat dels presos polítics que tenim a Catalunya”.

A tot això, Solà, al preguntar-li per alguna possible crítica dels ciutadans disconformes amb l’escapada, demana calma i recorda que és “com qualsevol altre dia que ens prenem per fer les nostres gestions”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here