El confit de pollastre Pota blava sabrà si és el plat favorit dels catalans en els propers dies. El xef Albert Mendiola, de Sant Boi, pot ser escollit ‘millor cuiner català’ al mateix Fòrum Gastronòmic. I els QuintoTapa i les innovacions al voltant del menjar arrasen a les darreres celebracions i festes majors arreu de la comarca. Recollint tot plegat, i amb el motor d’auto-propulsió que ha significat la cuina de proximitat, és difícil no catalogar el moment gastronòmic del Baix Llobregat de dolç.

El 19, 20 i 21 de novembre tindrà lloc el Fòrum Gastronòmic 2017, a Girona. I allà s’anunciaran dues decisions molt preades pel sector cuiner al Baix. Una decidirà si la xef Susana Aragón i el seu ‘Pota Blava confitat amb moniato, prunes i vermut Tarrida’ és el plat més preuat pels catalans. Un triomf molt ben encaminat ja que, a hores d’ara, va guanyant en les votacions d’Internet per 11.147 vots contra els 3.511 de les ‘Mandonguilles de peus de porc  i avellana amb sípia’, de Reus.

Pollastre i Capó del Prat // Cuina.cat (Mariona Villavieja)

L’últim dia per votar és el diumenge a les 10h del matí al portal de la revista Cuina, l’organitzadora d’aquest concurs. Un certamen que havia seleccionat els 22 millors plats de Catalunya associats a indicacions geogràfiques protegides (IGP) i denominacions d’origen protegides (DOP) amb una comissió d’experts formada pel presentador de Joc de cartes Marc Ribas, el periodista Josep Sucarrats i l’organitzador Pep Palau.

L’altra gran notícia serà l’anunci del millor cuiner català del 2017. I és que l’Albert Mendiola, del restaurant santboià Marimorena, opta de manera sòlida a ser el guanyador, segons fonts properes al certamen, per la seva gran trajectòria rematada ara al seu restaurant: Servir menjar de qualitat, amb aliments pròxims, compromís de sostenibilitat i a un preu accessible.

Mendiola, a una entrevista al programa radiofònic Jo sóc Sant Boi, explicava com va començar a un restaurant de Salou fent temporada estival sense cap dia de festa per pagar-se el carnet de conduir als 16 anys. I com dos anys després ja era cap de cuina d’un restaurant de Ponts, per ser fitxat als 21 anys per Martín Berasategui, per controlar el mític Kursaal (Sant Sebastià).

I com sempre, roda el món i torna al Born. Així que ell, tot tornant al seu barri santboienc, ara pot erigir-se com el millor xef català a casa seva.

L’activitat culinària, inesgotable

La passió pel producte de proximitat sempre ha estat particular i rica a la comarca. Però ara més. La presència de productes propis ha incentivat cada cop més activitats. Des de les receptes cirereres quan és l’època a les múltiples ofertes de Tapa/canya per festes majors. Un reforçament intrínsec que vincula la festa amb la gastronomia pròpia, de l’Oulesa a les harmonies d’Esplugues, de les palmes de Sant Vicenç a la Foska Ratafia de la Palma de Cervelló.

I amb la creació de l’Associació de Gastronomia i Turisme l’any 2009, l’embranzida del Quinto Tapa – que ja corre a Cornellà, El Prat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern i Hospitalet –, la omnipresència televisiva dels programes de cuina i la magnificència presa pel Parc Agrari del Baix Llobregat el boom apunta cada cop més alt.

“Estem de moda” ens sentenciava Raimon Roda, gerent del Parc Agrari, fa tan sols dos mesos. I ara es confirma que l’aposta ecològica i sostenible en l’àmbit alimentari està liderant la cuina catalana i, per conseqüència, enaltint el Baix Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here