Jéssica Albiach (3), Lucas Ferro (8), Candela López (12) i Jordi Gil (47) van visitar el Campus ubicat a Castelldefels, que no només és la infraestructura de coneixement i recerca més important del Baix Llobregat, sinó una peça clau per l’estratègia de futur del territori. Per la seva banda el cap de llista Xavier Domènech, acompanyat d’altres candidats i candidates, va visitar la plantilla de la gran fàbrica que SEAT té a Martorell

A la UPC del Baix Llobregat els candidats i candidates van compartir impressions amb membres de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), del Departament d’Enginyeria Alimentària i Biotecnologia de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB-DEAB) i de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Durant la trobada es va debatre sobre la situació del sistema universitari català, que per a Catalunya en Commú està amenaçat per un finançament deficient que ha causat un deteriorament en les plantilles de personal investigador i de serveis, un augment desmesurat de les taxes universitàries amb el conseqüent risc d’exclusió de l’ensenyament superior de les classes populars, i la disminució de les partides de recerca que redueixen ostensiblement la capacitat de creació de coneixement de la institució universitària.

Per a la coalició d’esquerres, Catalunya necessita urgentment una regulació del mapa de titulacions universitàries, amb una visió d’estratègia de país, d’equilibri territorial i que superi la lògica de competència entre titulacions, que s’ha mostrat ineficient i perversa. Cal també abordar ràpidament el finançament de la recerca i la retenció de talent en l’entorn acadèmic, de R+D+I, així com que aquest talent sigui capaç de revertir en el teixit productiu, econòmic, social i cultural del nostre país, van afirmar els comuns.

Segons la número 3 de la llista, Jéssica Albiach: “Cal enfortir el treball transversal entre les universitats i la resta d’etapes educatives, així com entre les universitats i el teixit productiu, blindant l’autonomia de les universitats en la creació de coneixement. Creiem que les Conselleries d’Educació i d’Universitat haurien d’estar més integrades”.

També va fer referència a superar la sub-representació de dones a les carreres més tecnològiques: “no podem innovar sense tenir en compte la sensibilitat i la visió del món de la meitat de la població. Només ho aconseguirem treballant fort i fent visibles referents femenins a les disciplines tècniques. És un repte col·lectiu en el que treballarem també des del Parlament”

Candela López, candidata baixllobregatina i regidora de Castelldefels, va destacar la potencialitat d’un campus territorial com el de la UPC a Castelldefels per “generar dinàmiques de progrés social i econòmic amb el territori” i va posar com a exemple la feina duta a terme a la seva ciutat (Castelldefels) en els darrers anys. Tot i això va coincidir amb la UPC que cada cop la normativa dificulta més la col·laboració entre administracions locals i les universitats. Tant la LRSAL com el 155 han introduït complexitat en aquest sentit, va explicar.

El candidat del Baix Llobregat i número 8 de la llista Lucas Ferro, va fer incidència en la necessitat de retenir el talent a les universitats, durament castigades per les retallades i incapaces de fer front a l’emigració de talent jove. “No podem quedar aliens a les greus conseqüències de les retallades a l’educació en general i a l’educació superior en particular. El sistema educatiu està molt tocat, i cal treballar per reconduir aquesta situació, superar la precarietat i fer de la universitat un exemple de qualitat. Tenim la gent per fer-ho, només cal creure amb ella i invertir-hi més i millor”.

Finalment  Jordi Gil, candidat i conseller d’Educació del Consell Comarcal del Baix Llobregat va fer incidència en la necessitat de comptar amb el teixit universitari de la comarca a l’hora del disseny i planificació de la formació professional del futur: “no podem planificar d’esquenes a les oportunitats que ens ofereix el sistemauniversitari de la comarca”.

De la mateixa manera va apostar per potenciar també el batxillerat científic-tecnològic a través de l’impuls d’experiències pilot amb la universitat “ens agradaria fer realitat un batxillerat d’alt rendiment en ciència i tecnologia. Si és possible en camps com l’esport o les arts, com no ha de ser possible en l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació”.

La candidatura i la direcció del Campus es va emplaçar a treballar de manera conjunta per fer possibles els reptes de futur plantejats.

Per la seva banda, el candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya a Comú – Podem, Xavier Domènech, es va reunir amb els treballadors i treballadores de SEAT a Martorell.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here